Davidster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Davidster

 

 

Joods Lyceum

 

De oprichting van het Joods Lyceum (1941-1943) was een direct gevolg van de Duitse bezettingspolitiek. Joodse leerlingen van openbare middelbare scholen in Amsterdam, waar de meeste joodse kinderen op zaten, werden van hun scholen verwijderd en mochten nog slechts onderwijs volgen aan het Joods Lyceum aan de Voormalige Stadstimmertuin 1.

 

Pantomime

 

De bekendste leerling van het Joods Lyceum is Anne Frank (1929-1945). Een der docenten was de later bekende historicus Jacques Presser (1899-1970). Hij schetst het Joods Lyceum in zijn boek ‘Ondergang’(1965):

 

‘Een normale school, met laatkomers, met ondeugende kinderen, met strafwerk, met absenten…. Hier weifelt de schrijver even, want absenten op deze school waren toch werkelijk weer iets aparts. Als het in de stad ‘onrustig’ heette, dan konden zich grote gapingen in de lokalen voordoen; maar dat was het niet alleen. Nooit zal het de schrijver meer uit het geheugen gaan, het gebaar (meer was het vrijwel nimmer), waarmee men uit de klas zijn blik (meer was het vrijwel nimmer) naar een leeggekomen plaats beantwoordde, soms was het een handzwaai: ondergedoken en soms een handgreep: opgepakt – pantomime van een paar seconden, tientallen malen uitgevoerd.’

 

 

Van het Joods Lyceum heeft slechts een klein aantal leerlingen de oorlog overleefd. Bij het gebouw van het Joods Lyceum zijn een plaquette en een verwrongen davidster aangebracht.

 

 

                         

 

 


 

Voormalige Stadstimmertuin

 

Foto’s: mei 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Monumenten in Amsterdam: WO II