Getrapt vierkant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Cyril Lixenberg, 1981

 

 

Een pleintje, een hofje, aan de Vinkenstraat heeft aan weerzijde aan de gevels twee identieke gevelplastieken, de ophanging verschilt. Pal voor een van de plastieken is een rozenboog gepoot.

 

 

 

                

 

 

 

 

                                     

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

 

 

            

 

 

 

 

                                         

 

 

 

 


 

Cyril Lixenberg (1932-2015)

 

Spel met geometrie

 

“Lixenberg speelt zijn eigen spel met de geometrie, waarbij vlakke platen worden geknikt, gebogen opengesneden of in elkaar geschoven. De tegenstelling vorm-tegenvorn, positief-negatief en de omkeerbaarheid daarvan, zijn kenmerkend binnen zijn beelden, die geen massa hebben, maar hun ruimtelijkheid ontlenen aan manipulatie (knikken – buigen – snijden). De beelden werken als een kader en zorgen ervoor, dat het omringende decor deel gaat uitmaken van die beelden. Het zijn monumentale tekens, waarin gevoel en verstand een synthese aangaan: geometrische basisvormen gecombineerd met subjectieve ingrepen.”

 

(uit: Beeldenpark Drechtoevers, 1996)

 

 

Strakke vormen manipuleren

 

“Beïnvloed door de Nederlandse cultuur (hij woont hier sinds 1959) bestaat zijn beeldtaal vooral uit zuiver geometrische vormen. ‘Maar ik heb me daar ook weer van los gemaakt’, zegt hij. ‘Ik ben geen Doesburg en ik ben al zeker geen calvinist, dus uiteindelijk ben ik die strakke vormen gaan manipuleren. De basis van mijn werk bestaat uit geometrie, maar daar begint het.’

 

“De rechte lijnen uit de geometrie hebben de beeldhouwer z’n leven lang gefacineerd en tegelijk dwarsgezeten. Hij heeft een onweerstaanbare behoefte om die rechte lijnen te manipuleren en doet dat door vouwen, stansen, snijden, knikken en knippen.”

 

(beide citaten uit: Beelden in de Berm, 2003)

 

 

www.cyrillixenberg.com

 

Wikipedia

 

 


 

Ansichtkaarten

                                                                          

 

                                                                              ca 1900

 

 


 

Vinkenstraat

 

Foto’s: april 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum