Geurt Brinkgreve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restauro, Geurt Brinkgreve-huis door Han ’t Mannetje, 1982

 

 

Restauro

 

De maker van de gevelsteen Hans ‘t Mannetje in 2005 na het overlijden van Brinkgreve::

 

De steen RESTAURO (ik herstel) op de hoek van de Bloedstraat en de Oudezijds Achterburgwal zou na 22 jaar best eens opnieuw geschilderd mogen worden. Indertijd hakte ik hem voor Geurts 65ste verjaardag, op initiatief van een groepje vrienden. Het is een portret ten voeten uit. Gekleed in zijn gebruikelijke loden jagersjas met één knoop dicht en een baret op. En met de handen in zijn jaszakken, licht gedraaid naar voren tredend uit een diepe halfronde nis, met een schoenneus over de rand van de steen.

 

Welke herinnering hecht ik zelf aan de steen? Ik ontmoette Geurt voor het eerst toen hij als lid van een gemeenteraadscommissie een werkbezoek bracht aan het atelier van Hildo Krop, de laatste Amsterdamse Stadsbeeldhouwer, aan de Plantage Muidergracht, waar ik als jongmaatje aan de sokkel hakte van Krops grote hardstenen standbeeld van bouwmeester Berlage voor het Victorieplein. Sinds die tijd heb ik hem langzamerhand leren kennen als iemand die als geen ander in het wereldje van monumentenzorg, bouw en binnenstadspolitiek zorg droeg voor het voortbestaan van bouwbeeldhouwkunst (wie denkt daar nog over na?) en bouwambachtelijk meesterschap. Een voortbestaan waarin bijvoorbeeld ook het hakken en inmetselen van mooie portretstenen van opmerkelijke mensen een volkomen vanzelfsprekend modern verschijnsel kan zijn.

 

 

 

                    

 

 

Huisaanwijzer

 

In Amsterdam zijn ruim 800 gevelstenen te vinden. Het zijn gebeeldhouwde reliëfs of teksten die dienen ter identificatie van het huis en zijn bewoners. Functie of bouwjaar van het gebouw, beroep, afkomst of naam van de eigenaar, bijbelse figuren, dieren, attributen en vele andere zaken kunnen uitgebeeld zijn. Maar na de invoering van de huisnummering in 1795 verliest de gevelsteen zijn functie en raakt uit zwang.

 

In de twintigste eeuw ontstaat er een opleving. Oude gevelstenen worden gerestaureerd, nieuwe gemaakt.

Hans ’t Mannetje heeft (anno 2010) een oeuvrecatalogus met ruim 200 stenen waarvan bijna 80 in Amsterdam geplaatst zijn. De steen van Brinkgreve is in de catalogus zijn 35ste gevelsteen en de 28ste in de hoofdstad.

 

 

 

 

 

 

 


 

Geurt  Brinkgreve (1917-2005)

 

Brinkgreve was een beeldhouwer en restaurateur die midden vorige eeuw streed voor het behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad. Hem werd verweten dat hij een openluchtmuseum creërde door oude huizen niet te slopen maar inwendig te verbouwen en uitwendig te restaureren. Het ging Brinkgreve er om de schoonheid van Amsterdam te behouden. Hij was in de zeventiger jaren oprichter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

 

Een uitspraak over zichzelf:

"Ze hebben van mij wel eens gezegd: die spreekt met zijn hart, niet met zijn gezonde verstand. Ik geloof dat die mensen ongelijk hadden."

 

In memoriam

 

 


 

Hans ’t Mannetje (1944-2016)

 

www.hanstmannetje.com                Wikipedia

 

Ander werk in Amsterdam: het gedenkteken ‘de Grenspaal’ op de St. Antoniessluis en de gevleugelde figuren bij de ingang van het Wertheimpark.

 

 

Foto-overzichten van gevelstenen in Amsterdam zijn te vinden op de sites:

 

Amsterdamse Gevelstenen                          het Gevelstenen_net

 

 

 

                                        

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

                            

 

 

 

 


 

Bloedstraat

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum