Kerstboom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerstboom door Peter Doeswijk, 1999

 

 

Met leerlingen van het ROC van Amsterdam heeft Doeswijk tien jaar lang kerstbomen gemaakt, de eerste stond in 1999 op het Thorbeckeplein. Rond kersttijd waren ze vaak te zien aan de Amstel, bij de Stopera.

 

De bomen waren gemaakt van bijvoorbeeld oude fietsen of piepschuim, één leek op een lampenkap, een ander op een blokhut. Een aantal van die bomen is in 2009 voor een goed doel geveild.

 

De allereerste boom uit 1999 stond sinds begin 2010 op het Waterlooplein. Een boom van open metalen kubussen. Doeswijk: “Mijn ontwerp, de eerstejaars hebben de kleine kubussen gelast, de tweede- en derdejaars de grote, de vierdejaars hebben het in elkaar gezet.” En: “Het beeld en het plein hebben veel gemeen: kleurrijk, grote en kleine dingen erop, tweedehands materiaal en de prijs is onderhandelbaar.”

 

 

 

 

 

Gratis op te halen

 

Maar zomer 2010 moest de boom wijken voor onderhoud aan de metro. Het kunstwerk stond tussen twee metroroosters in en de roosters zijn de ingang tot het tunnelstelsel. “Als ik niet zorg dat hij weg is, haalt de gemeente hem weg, op mijn kosten. en die kosten zijn nogal hoog, er zijn vier vrachtwagens alleen al nodig voor het vervoer. En die opslagplaats heb ik niet meer.”

 

Daarom bood Doeswijk de boom aan t.e.a.b, desnoods gratis. “Jazeker gaat me dat aan het hart. Maar als hij in een of andere tuin komt te staan, ben ik tevreden. Ik ga er wel een keer onder barbecueën.” De oproep deed hij in het Parool en met succes. Eind augustus dat jaar is het kunstwerk door ondernemer Rolf Draak overgebracht naar Frankrijk. Daar staat de kubusboom nu in het wetenschapspark bij Valbonne.

 

.

 

 

                

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 

 

 


 

Peter Doeswijk (1952)

 

 

website peterdoeswijk.nl

 

 

Veelzijdig kunstenaar Doeswijk heeft lange tijd oude telefoons ingekocht, die laten beschilderen en ze weer verkocht. Hij heeft op de bouwketen voor de Noord/Zuidlijn bij het Centraal Station doeken gespannen met zeventiende-eeuwse schilderijen. De containers van het Waterlooplein siede hij op met foto’s van het vooroorlogse plein. Doeswijk heeft scheikunde gestudeerd en maakte toen naar banaan smakende tandpasta en paars scheerschuim; de producten redden het niet op de markt.

 

 

 

                   

 

                       opslagcontainers van de kooplui van het Waterlooplein

 

 

                                 

 

 

 

 


 

Waterlooplein

 

Foto’s: juli 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum