Schedelwerkplekken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Workskull door Atelier van Lieshout, 2005

 

 

 

 

 

 

Parallelle werelden

 

Van Lieshout heeft vier zoals hij het noemt ‘parallelle werelden’ bedacht. De eerste was AVL-ville (2001-2002), een vrijstaatje waar regel was dat er geen regels waren hoewel er wel een grondwet was. Daarna kwamen zelfvoorzienende werelden met streng gereguleerde samenlevingen.

 

Lichaamsdelen

 

Al snel na de opheffing van zijn eerste parallelle wereld raakte Van Lieshout geïnteresseerd in het menselijk lichaam, vooral in de organen, omdat het eveneens gecompliceerde systemen zijn gerelateerd aan consumptie en recycling. Zo maakte hij in 2003 een nier, slokdarm, penissen en baarmoeder compleet met eierstokken, vagina en vulva.

 

Op een tentoonstelling waar de baarmoeder opgebaard lag, stapte een gepensioneerde gynaecoloog op hem af. Hij wilde na jaren werken met baarmoeders er nu graag zelf een bezitten. Maar dan een uterus waar hij binnen kon gaan met vrouw, kinderen en kleinkinderen. Van Lieshout ontwierp ‘Wombhouse’ in 2004, een zgn ‘technische unit’ waar een deel van het leven zich kon afspelen.

 

In de jaren daarna maakte hij vervolgens een serie van functionele units met het lichaam als designprincipe. Zo ontstonden in 2005 de AVL Workskull en BarRectum, in 2006 de Bodybar of Bikinibar, in 2007 de Sensory Deprivation Skull en CasAnus en in 2008 de Welness Skull, spermatozoïde Darwin en Huize Organus. Achter het maken van de functionele units in de vorm van lichaamsdelen ligt geen stijl, theorie of concept ten grondslag benadrukt van Lieshout.

 

 

 

 

                                   Functionele unit

 

 


 

Atelier van Lieshout (1963, Nederland)

 

www.ateliervanlieshout.com                         Wikipedia

 

Joep Van Lieshout heeft een aantal kunstenaars en medewerkers om zich heen heeft verzameld in Atelier van Lieshout (AVL) met wie hij sinds 1995 zijn projecten op het grensvlak van kunst, design en architectuur uitvoert.

 

 

 

 

 

 

 


 

Openbare bibliotheek, Oosterdokskade, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: juli 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum