Multatuli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Multatuli door Hans Bayens, 1987

 

Onthuld in het jaar dat grootscheeps de honderdste sterfdag van Multatuli werd herdacht.

 

 


 

Multatuli / Eduard Douwes Dekker (1820-1887)

 

Multatuli is Latijn voor ‘Ik heb veel geleden’. Het is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker waaronder hij ‘Max Havelaar’ in 1860 publiceerde. De openingszin: “Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht, no. 37.”  Het is een aanklacht tegen de misstanden in Batavia onder het koloniale regime van Nederland.

 

www.multatuli-museum.nl

 

Eduard Douwes Dekker

 

 

 

                   

 

 

 

 


 

Hans Bayens (1924-2003)

Hans Bayens was schilder en beeldhouwer in Amsterdam. Hij werd in 1924 in België geboren uit Nederlandse ouders, volgde de middelbare school in Nederland en was van 1946-1949 student aan het Hoge Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1949 vertrok hij met  een beurs van het Maison Descartes voor een jaar naar Parijs om daar te wonen en te werken. Voor hij zich definitief in Amsterdam vestigde, werkte hij veel in België, Frankrijk en Engeland.

 

Hans Bayens werkte in de traditie van het impressionisme, met name in zijn portretten en in zijn evocaties van het dagelijks leven van mensen, zoals zich dat afspeelt in hun eigen huis, in een café, een circus, een orkest of een ziekenhuis. In zijn landschappen en stillevens koos hij voor een meer expressionistisch getinte benadering.

 

Opmerkelijk zijn de literaire sculpturen van onder andere Multatuli (op de Torensluis over het Singel), Theo Thijssen (aan het begin van de gedempte Lindengracht), Nescio’s Titaantjes (“Hommage aan Nescio” in het Oosterpark), Betje Wolff en Herman Gorter, in brons vereeuwigd. Bayens wordt dan ook de 'beeldhouwer van de Nederlandse literatuur' genoemd.

Info Bayens

 

Wikipedia

 

 

 

                 

 

 

 

 

 

                                              

 

 

 

 

             

 

 

 

 


 

Torensluis, brug over het Singel bij de Oude Leliestraat,

ook wel Multatuli-brug genoemd

 

foto’s: juli 2006 en februari 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Monumenten in Amsterdam: Portretten