Worstelaars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menselijke en machinale arbeid door Willem Reijers, 1951

 

 

Het gevelbeeld is geplaatst boven de entree destijds voor de arbeiders van de fabrieken van Werkspoor, producent van spoorwegmaterieel. Het werk symboliseert het samengaan van menselijke en machinale arbeid hoewel de mannen op worstelaars lijken. De blauwe kleur van de ringen is van veel latere datum. Het gebouw is nu (2006) de foyer van het Werktheater

 

 


 

Willem Reijers (1910 -1958)

 

Wikipedia

 

Beeldhouwer Willem Reijers (1910-1958) was slechts tien jaar als beeldhouwer actief, hij heeft een klein oeuvre van experimenteel werk nagelaten. In 2004 is een monografie verschenen.

 

In de aanbeveling: “ (…) een monografie dat een beeld geeft van het werk van deze vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ondanks de lessen die hij in de jaren dertig in Parijs volgde bij de schilder Fernand Léger en bij beeldhouwer Ossip Zadkine, is Reijers als autodidact te beschouwen. Zijn eclectische half-abstracte plastieken reflecteren met hun vitaliteit en originaliteit Reijers’ persoonlijkheid. De kunstenaar maakte naam met onconventionele, soms bijna speelse beelden als Verkeerswezen op de Groninger Emmabrug, Monument voor een fusillade in Zijpersluis en zijn ontwerpen voor het Koopvaardijmonument in Rotterdam. Tot zijn vroege dood in 1958 bleef hij verrassen.”

 

 

 

                                    

 

                                      citaten uit Het Vrije Volk, 10 juni 1960 n.a.v. een overzichtstentoonstelling

 

 

 


 

Oostenburgergracht 75, Amsterdam Centrum

 

Foto: april 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Buitenbeelden in Amsterdam:  Gevelbeelden