Pontus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pontus door Tom Claassen, 2007

 

 

Vlakbij de afmeerplek van de tolhuispont zit een lobbes van een hond naast zijn hok. Het gebied is al jaren een bouwput en op de grens van de vaste wal en een drijvend ponton stond een bouwsel om de argeloze voorbijganger te attenderen op hoogteverschillen in de ondergrond. De houten constructie leek veel op een hondehok.

 

 

 

              

 

 

 

Het hok is daarop omgebouwd tot een ‘echt’ hondehok, compleet met dakbedekking en de betonnen bewoner is najaar 2007 onthuld. Het publiek werd opgeroepen een naam te verzinnen en de hond werd enkele maanden later Pontus gedoopt.

 

De werk zal tot eind 2011 blijven staan. Eerder stond er een aantal wachthuisjes, beschilderd door Hugo Kaagman. De huisjes zijn begin 2007 verwijderd vanwege voortgaande werkzaamheden.

 

Naschrift: September 2016 is Pontus herplaatst op het Hoofddorpplein in Amsterdam-Zuid

 

 

 


 

 

Tom Claassen (1964)

 

Claassen staat bekend om zijn dierenbeelden, aan de Paul Hufkade op IJburg staat b.v. een nijlpaard. Over kunst in de openbare ruimte heeft hij eens gezegd: “Je probeert het toegankelijk te maken, als de mensen er niets van begrijpen heb je je doel gemist en is het ook niet leuk. Een beetje lief, dat mag best. De omgeving is dus heel erg belangrijk en ik kan het niet nalaten om het ook leuk te maken.”

 

Het oppervlak van de beelden, de huid, is het hoofdthema in het werk van Claassen. Het werk nodigt uit tot aanraken en staat vrijwel nooit op een sokkel.

 

www.tomclaassen.com

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ruijterkade, Stationseiland, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: maart 2010

 

 

Startpagina buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum