de Waarheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monument op het Windroosplein door Wim Tap en Rob Schotman, 1983

 

 

                                                     De gegraveerde tekst:

 

                                                  

 

 

Het monument is in 1983 onthuld, het stond op de Hoogte Kadijk bij het oude krantengebouw van De Waarheid. In 1993 is het verhuist naar het Windroosplein.

 

 

De Waarheid

 

De Waarheid was het partijblad van de CPN (Communistische Partij Nederland). Het blad werd in 1940 tijdens de bezetting opgericht als verzetskrant. Het eerste nummer verscheen op 23 november 1940, in een oplage van 6.000 exemplaren. De Waarheid was de illegale opvolger van het communistische Volksdagblad. Het Volksdagblad werd op 10 mei 1940, toen Duitse troepen Nederland binnenvielen, verboden.

 

De Waarheid en zijn medewerkers werden fel door de Duitsers vervolgd. De krant speelde gedurende de bezetingsjaren een belangrijke rol. Militaire sabotagedaden, verzetsacties en acties voor voedsel werden via De Waarheid georganiseerd. Ook verspreidde de krant strooibiljetten en pamfletten. Velen raakten via De Waarheid betrokken bij de CPN.

 

Honderden medewerkers van de krant werden vanwege hun activiteiten omgebracht. Na de Februaristaking, die georganiseerd was door de CPN, volgde een golf van arrestaties. Begin 1943 werd Jan Janzen, verantwoordelijk voor de technische organisatie, opgepakt en geëxecuteerd. In november van datzelfde jaar werd Jan Postma, verantwoordelijk voor de inhoud van de krant, gearresteerd en later doodgeschoten.

 

 


 

Wim Tap (1938-2010)

 

Wilhelmus Theodorus GerardusTap begon zijn loopbaan als schilder en had in 1964 zijn eerste expositie. Op zijn dertigste maakte hij de overgang naar ruimtelijk werk. Tap werkt voornamelijk met rotsblokken, afkomstig uit verschillende steengroeven in Europa, zoals Bretagne, de Eifel en de Ardennen. "Het materiaal is concreet, tijdloos en van een blijvende natuurlijkheid."

 

"Regelmatig ga ik naar steengroeven en bekijk wat ik daar kan gebruiken. Op basis van foto's, schetsen en modellen zoek ik verder naar een interessante vorm of combinatie.” Tijdens het hakken werkt hij intuïtief, vanuit de emotie van dat moment, hetgeen hem stoort, omdat zijn gevoel iedere dag weer anders kan zijn. "Kom ik de ene dag mijn atelier binnen en vind ik het mooi wat ik gemaakt heb. Maar een dag later ben ik in een andere stemming en heeft het beeld niet de kracht mij te overtuigen. Dat stoort me. Dan denk ik: mijn stemmingen zijn dus meer bepalend dan het ding zelf.”

(citaten uit ‘Sporen volgen het Javaplantsoen’, 1998)

 

 

Rob Schotman (1940 – 1988)

 

 


 

Windroosplein

 

Foto’s: maart 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Monumenten in Amsterdam: WO II