Fête galante

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fête galante door Hans van den Ban, 1994

 

 

Scheidingswand

 

Het beeld staat voor een groot complex woningen van architect Rudy Uytenhaak. De buurtgroep en de gemeentelijke dienst Volkshuisvesting kwamen op het idee dat op deze straathoek kunst moest komen. Het ‘denneappelplan’ van Hans van den Ban werd uitverkoren. De dienst Ruimtelijke Ordening bedacht dat vóór de flats een 'tamelijk sterke bomenrij' moest komen waarvan het beeld 'een verrassende onderbreking' zou vormen. De bomenrij is er nooit gekomen, in 2010 is er wel een fietsenrij.

 

 

 

                           

 

 

 

Associatie

 

De reacties en associaties die de vier kegels met roze pluimen oproepen lopen sterk uiteen. Een gemeenteambtenaar van Kunstzaken noemde het “denneappels-met-schaamhaar”.

 

 

 

                   

 

 

Tijd en plezier

 

De kegels hebben een draagoog als koekoeksklok-gewichten en zouden daarmee naar de tijd, de goede oude tijd, kunnen verwijzen; de tijd toen de Wibautstraat nog een gezellige winkelstraat was.

 

Galante betekent hoffelijk, galant maar ook keurig, net. In woordcombinaties krijgt de betekenis een twist: intrigue galante is een liefdesavontuur, femme galante betekent vrouw van lichte zeden. De schilder Jean Antoine Watteau (1684-1721) ontwikkelde een nieuw genre in de schilderkunst, het fête galante. Hij schilderde de adel in intieme feestelijke taferelen. De term staat voor het najagen van plezier, liefde.

 

Boomvruchten

 

De kegels zijn overigens van een spar, denneappels zijn ronder van vorm. Ook in een ander kunstwerk in de stad heeft Van den Ban boomvruchten verwerkt: sinaasappels aan een vuurtoren op de Postjeskade.

 

 


 

Hans van den Ban (1950)

 

Wikipedia

 

 

                       

 

mei 2010, de vuilnisophalers staken

 

 

 


 

Weesperstraat / Kerkstraat

 

Foto: januari 2006 en mei 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Buitenbeelden in Amsterdam:  Flora & Fauna in beeld