Vrouw met stola 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrouw met stola  door Pieter d’Hont, 1977

 

Vrouw met stola is ook te vinden in Koog aan de Zaan, Bilthoven, Rhoon en Nijmegen. De echtgenote van de beeldhouwer stond model voor het beeld.

 

 

 

 

    

 

     Onderschrift bij een foto in het Vrije Volk van 21 juli 1977: De twee beelden die puntgaaf uit het water van het Rokin werden opgevist.

 

Gestolen

 

Het beeld was onderdeel van een beeldenroute in Amsterdam en werd na afloop door een firma aan de stad geschonken. Niet lang na plaatsing werd het beeld (met twee andere werken) gestolen, maar enkele weken later onbeschadigd teruggevonden in het water van het Rokin. Na herplaatsing werd het in de loop der jaren onzichtbaar door auto’s, straatmeubilair en wat dies meer zij, ze werd daarom in 1994 verplaatst naar het Spui.

 

 

 

 

                                         Atelier van d’Hont, 1966

 

 

 

 

 

 


 

Pieter d'Hont (1917-1997)

 

De Utrechtse beeldhouwer Pieter d'Hont gebruikte zevenenvijftig jaar lang (van 1940 tot 1997) bolwerk Manenburg, Utrecht als zijn atelier. Hij heeft altijd in de figuratieve traditie gewerkt. Mens en dier vormen de belangrijkste onderwerpen van zijn oeuvre, dat bestaat uit vrij maar vooral ook gebonden werk dat in heel Nederland te vinden is. Vele bekende Nederlanders (waaronder prins Willem-Alexander, John Kraaykamp, kardinaal Alfrink, Henk van Ulsen, Peter Schat, Jaap van Praag, Lien Vos en Henk Vonhoff) hebben in atelier Manenburg geposeerd.

 

D‘Hont is ook de ontwerper van de Edison, het beeldje dat uitgereikt wordt bij de gelijknamige muziekprijs. Op 12 juni 1997 overleed Pieter d'Hont op 80-jarige leeftijd.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 


 

Spui / Singel, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: februari 2007 en maart 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum