The sailing man

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The sailing man door Alphons Freijmuth, 1987

 

 

Halverwege de jaren zestig, een periode van overwegend abstracte en conceptuele kunst, zijn verschillende kunstenaars op zoek gegaan naar een kunstvorm waarin weer plaats was voor figuratie. Inspiratie vond men, behalve in de kunsthistorische traditie, in het dagelijks leven. Het werk van deze kunstenaars wordt wel aangeduid met de term ‘Nieuwe Figuratie’.

 

In 1986 kreeg Alphons Freijmuth (1940) de opdracht een ruimtelijk kunstwerk te maken voor het Kattenburgplein tegenover het Scheepvaartmuseum. Het werk moest associaties oproepen met de zee en de scheepvaart in de stijl van de ‘Nieuwe Figuratie’.  De kunstenaar creëerde een zeilboot op golvend water met een schipper aan dek. Freijmuth heeft daarbij bewust rekening gehouden met het burgerlijk sentiment. Met het oog op vandalisme is het werk bovenaan een lange paal bevestigd.

(gedeelten uit: het Amsterdams Beeldenboek, 1996)

 

 


 

Alphons Freijmuth (1940)

 

Alphons Freijmuth stond in de jaren zestig aan de wieg van de Nieuwe Figuratie. Naast Freijmuth namen gelijkgestemde kunstenaars waaronder Reinier Lucassen en Pieter Holstein de alledaagse onderwerpen als uitgangspunt om de werkelijkheid te vervormen en vervreemden. De kunstenaar is sindsdien consequent de ingeslagen weg gevolgd. een weg van tegenstellingen die in evenwicht worden gebracht: abstractie en figuratie, gevoel en rede, expressie en constructie.

 

www.freijmuth.nl                       Wikipedia

 

 


 

Kattenburgerplein, Amsterdam Centrum

 

Foto: april 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum