Glass Box

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glass Box door Seymour Likely, 1997

 

 

Minimalisme

 

In het kader van de verbetering van de openbare ruimte heeft het stadsdeel Noord aan het kunstenaarscollectief een kunstzinnige bijdrage gevraagd voor dit gebied. Er is gekozen voor een groot werk op een centrale plaats, in het water voor het stadsdeelhuis. Het kunstwerk refereert aan het Minimalisme, ofwel ‘minder is meer’. Het glazen frame is opgebouwd uit vierkanten van 1 x 1 meter, de wanden zijn van gehard glas, het dak bestaat uit metalen roosters.

(uit Kunstroute Noord, 2002)

 

Likely heeft zich voor Glass box no. 1 laten inspireren door het minimalisme, de kunststroming waarin de kunstenaar eigen handschrift, expressie en emotie uitsluit. Maar de aan de binnenkant van de rigide ruimte geschilderde lijnen maken van de kubus een squashbaan. De squashhal, schaal 1 : 1, wordt bereikbaar via een loopbrug. Volgens de Werkgroep KOS worden de vier glazen wanden 's avonds sprookjesachtig verlicht en licht het dak rood op. De buurtbewoners hebben inmiddels enthousiast gereageerd op Seymour Likely Squash.

(het Parool, 13 december 1993)

 

 

Ontmanteld

 

Voorjaar 2008 blijkt het kunstwerk verdwenen, desgevraagd antwoordt het stadsdeel: “Het kunstwerk de 'glass box' kon in verband met de aanleg van een nieuwe kademuur tegenover het stadsdeelhuis, niet langer worden gehandhaafd. Het kunstwerk is in goed overleg met de betrokken kunstenaars ontmanteld.”

 

 

 

 

 

 


 

Seymour Likely (pseudoniem van een fictief kunstenaar)

Seymour Likely is een kunstenaarscollectief bestaande uit 3 Nederlanders: Aldert Mantje (1954), Ronald Hooft (1962) en Ido Vunderink (1935).

 

The invention of three young artists from the Netherlands. Seymour Likely is supposedly an American artist whose work spans many disciplines. This anarchic trio have also opened a bar in the centre of Amsterdam called The Seymour Likely Lounge, they sponsor a local basketball team called The Canadians, and they have produced numerous film posters for non-existent films starring themselves.

 

Seymour Likely™trademark ™  1989

De kunstenaar van de toekomst is een merk. Door middel van het deponeren van de naam ´Seymour Likely´ bij het Benelux Merkenbureau werd een ´vijandige overname´ gepleegd op een kunstconcept dat tussen 1988 en 1992 in tentoonstellingen en media verscheen en waarvan het auteurschap onduidelijk was.

 

Na depot van de naam volgde een advertentie waarin de naam Seymour Likely™werd geclaimd en uitgifte van met de naam Seymour Likely™gesigneerde en als grafiek genummerde bankbiljetten. Deze acties gaven vorm aan het idee van de ´participerende kunstkritiek´, becommentariëring van een fenomeen (niet langer is iets duur omdat het waardevol is maar waardevol omdat het duur is) door erin mee te gaan.

Seymour Likely was naast kunstenaarscollectief café en disco. De laatste twee (of alledrie ?) zijn in 2003 opgeheven.

 

 


 

Stadsdeelhuis, Buikslotermeerplein

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord