De menselijke eenheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De menselijke eenheid van Edith ten Kate, 1982

 

Het beeld stond bij de ingang van de trouwzaal van het stadsdeelkantoor. Het stelt een vrouw en man voor die versmolten zijn tot één geheel.

 

                                             Gesprekje:

 

                                             Man met hondje: Vindt u dat nou mooi ?

                                             Een vrouw: Dat is kunst hè !

 

 

   

 

 

 


 

Verplaatsing kunstwerk ‘De menselijke eenheid’

 

Het Dagelijks Bestuur heeft ingestemd met de verplaatsing van het kunstwerk ‘De menselijke eenheid’. Het kunstwerk staat nu op het Buikslotermeerplein aan de kant van de Werengouw en wordt verplaatst naar de Schoorlstraat/Werengouw. Door de struiken en een grote afvalcontainer is het kunstwerk nu nauwelijks zichtbaar. Met de verplaatsing komt het stadsdeel ook tegemoet aan de wens van de bewonerscommissie Nieuwendam I en II voor een kunstwerk in hun buurt.

 

(stadsdeel Amsterdam-Noord, nov 2003)

 

 

 

                      

 

 

 


 

Edith ten Kate (1917-1995)

 

In de database van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie wordt de stijl van de in Den Haag geboren kunstenares omschreven met ‘organisch abstract’.

 

Een Edith ten Kate huwde de Nederlander en Belg Jan Arthur Goossens (1900-1962) Zij kreeg bij hem een dochter en zoon (Isabelle en Erik) en scheidde van hem. Deze Edith ten Kate (gerelateerd aan de in Den Haag geboren schilder Mari ten Kate) emigreerde na de scheiding in 1951 naar Kaapstad.

 

Citaat uit een relaas uit 2004 van de Zuid-Afrikaanse schrijver Hennie Aucamp: “Toe het ek begin rondsoek na iemand wat Kunswaarderingsklasse gee, en só het ek by mev Edith ten Kate beland. Hoewel ek geen erg aan haar eie kuns gehad het nie, het haar Europese belesenheid en beresenheid tog ’n invloed op my gehad.”

 

 

 

 

            

 

 

 

 

                  

 

 

 

 


 

Schoorlstraat

 

Foto’s: april 2006 en 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord