Drijfbeeld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drijfbeeld van Atelier van Lieshout, 1999

 

 

Twiske

 

In de jaren negentig verrees de woningbouw van Twiske West. Op deze nieuwbouwwijk heeft de architecte Liesbeth van der Pol duidelijk haar stempel gezet. Deze nieuwe buurt is bekend van haar trommelwoningen aan de boorden van het water. Wie vanaf het Zuideinde Twiske West binnengaat, wordt verrast door een drijfbeeld van de kunstenaar Joep van Lieshout in het water nabij het Schelvisch Hoofd.

 

(site stadsdeel Amsterdam-Noord)

 

 

 

 

 

 

Gedwongen vertrek

 

Het 'Drijfbeeld' is een monument voor de vele woonboten die daar moesten vertrekken. Het werk is 7,2 m lang, 2,8 m breed en vanaf het waterniveau 2,4 m hoog.

 

AVL knipoogt naar die ontruimingsgeschiedenis. De ontwerpen van het atelier zijn altijd fuctioneel. In de kop van het Drijfbeeld bevindt zich een groot rond bed waar meerder mensen kunnen slapen. Het cabine-gedeelte is een werkvertrek. Het zou in een schaatsperiode dienst kunnen doen als koek-en-zopie. De bouwstijl van het lijf van het drijvend insect heeft een link naar de Zaanse stijl, Zaandam ligt vlakbij.

 

 

 

                            

 

 

Postzegel

 

In 2006 is het werk afgebeeld op een postzegel. TNT Post: “Thema van de nieuwe postzegels is Nederland door de ogen van kunstenaars. Het hedendaagse Nederland wordt door kunstwerken van binnenland- en buitenlandse kunstenaars op verschillende manieren uitgebeeld. De uitstraling van de postzegels varieert van speels en rebels tot monumentaal en onconventioneel. Samen bieden ze een verrassende, hernieuwde kennismaking met ons land.”

 

 

 

 

Logisch

 

Terugkijkend op het einde van de vorige eeuw zei Joep van Lieshout (Bulletin Stedelijk Museum Amsterdam, nr 1 2004): “De jaren negentig waren voor mij mobile homes, containers, barretjes etcetera. Het ging mij erom een brug te slaan tussen kunst en maatschappij, kunst en functionaliteit. Het is niet zo dat ik dacht van goh, zal ik eens iets gaan doen met die maatschappij; ik vond het gewoon logisch om zo te werken.”

 

 

 


 

Joep van Lieshout (1963)

 

De monumentale werken van van Lieshout zijn cross-overs tussen architectuur, design en sculptuur met vaak een functionele invulling. Van Lieshout richtte in 1995 Atelier Van Lieshout op. Atelier Van Lieshout (AVL) is een multidisciplinair en internationaal georiënteerd bedrijf op het gebied van hedendaagse kunst, design en architectuur. De naam Atelier Van Lieshout benadrukt het feit dat de kunstwerken niet alleen aan het brein van Joep van Lieshout zijn onstsproten, maar juist door een creatief team worden gecreëerd.

 

www.ateliervanlieshout.com              Wikipedia

 

 

 

 

 

 

Wilhelminaring 2000

 

Joep van Lieshout  heeft de Wilhelminaring 2000 gekregen. De ring is volgens de organisatie de enige oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. De prijs wordt sinds 1998 om de twee jaar uitgereikt. De prijs bestaat  uit een geldbedrag en een opdracht voor een werk voor de gemeente Apeldoorn. In 1998 kende de jury de ring toe aan Joop Beljon. Later is de prijs toegekend aan Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006) en John Körmeling (2009).

 

 

 

 

 

 

 


 

Lange Vonder, Twiske, Amsterdam Noord

 

Foto: april 2006 en juli 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord