Vuilnisbakken 

 

 

 

 

                                  2006

 

 

 

 

 

Vuilnisbakken door Marijke van Warmerdam, 1994

 

 

Baken van herkenning

 

Voor Tjasker en Spinnekop zijn in 1994 (twee-en-twintig) ‘gouden vuilnisbakken’ geplaatst. Slecht herkenbare entrees vormden de aanleiding tot de samenwerking tussen beeldend kunstenaar Marijke van Warmerdam en de twee architecten Mensink en Elshuis. De ingangen kregen een nieuwe glaspui en werden voorzien van lichtplinten.

 

Voor de flats werd beeldende kunst gerealiseerd in de vorm van een aantal messing vuilnisbakken. Niet alleen het glanzende uiterlijk trekt de aandacht. Ze vallen ook op, omdat ze uit ons straatbeeld zijn verdwenen. ’s Avonds springen de verlichte entrees waarin de lichtplinten zijn geplaatst in het oog. De lichtsterkte hiervan is gekoppeld aan de verplaatsing van de liften: fel als ze beneden staan en afnemend als ze omhoog gaan. In zijn totaliteit vertegenwoordigt het kunstwerk een dag- en nachtbeeld. Het vormt zo 24 uur per etmaal een baken van herkenning in de Molenwijk.

(site stadsdeel Noord)

 

In 2006 zijn de bakken voor de flat Spinnekop niet meer aanwezig. Voor Tjasker staat een groepje van zes en een groepje van drie.

 

 

 

                        

 

                                  2010

 

 

                            

 

De oorspronkelijke zinken vuilnisbakken zijn sinds de zeventiger jaren uit het straatbeeld verdwenen. Daarna kwamen de vuilniszakken, weer later de clicko-containers.

 

 


 

Vuilnisbakken trekken vuil

 

een reactie op de Molenwijk.web-log, 26-10-2005

 

 

         

 

 

            Jammer, de prullenbakken die moeten doorgaan voor kunst zijn teruggeplaatst.

            Ik was zo blij dat ze weg waren. Waarom?

          - Ze trekken zwerfvuil aan;

          - het is is net of altijd de vuilnis buiten staat

          - de hondjes piesen er tegenaan;

          - na een tijdje zien ze er weer groen uitgeslagen en smerig uit

          - ze zijn lelijk (maar dat is smaak en mag voor kunst nooit een argument zijn)

 

Ik begrijp dat de kuntstenaar ooit heeft verzonnen dat iets dergelijks mooi is om een entree te markeren. Maar heden ten dage veroorzaakt het overlast en trekken ze vuil aan.

Echt, sinds ze er staan (3 dagen nu) heb ik al drie blikjes, twee reepwikkels en een leeg drinkyogurt pak van of naast de bakken weggepakt. Men denkt, daar drop ik mijn afval.

 

Jammer dus. Een grote misser om deze bakken terug te plaatsen. En ze glimmen niet eens. Gebruik dan glimmende goudverf en geen doffe. Doffe ellende, dat zijn die bakken. Maar ja, het is kunst en dan kan en mag alles.

 

 

 

                        

 

                           2010

 

 


 

Marijke van Warmerdam (1959)

 

Wikipedia

 

De gouden vuilnisbakken passen goed binnen Van Warmerdams opvattingen over kunst. Haar kunst is vaak een ingreep in het ritueel van het dagelijkse leven. Ze houdt vam kunst die dichtbij de werkelijkheid komt, die er bijna in op gaat.

(het Amsterdams Beeldenboek, 1996)

 

 

 

                    

 

 

 

 

                 

 

 

 

 


 

voor de flat Tjasker, de Molenwijk, Amsterdam Noord

 

Foto’s: april 2006 en 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord