Hier woon IK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier woon IK door Jan van Munster, 1997

 

 

Citaat van de Stichting IK:

 

Al decennia lang onderzoekt Jan van Munster consequent en vanuit steeds andere invalshoeken het onderwerp ‘energie’. Warmte en koude, licht en donkerte, spanning en ontlading, compressie en expansie, zichtbaarheid en onzichtbaarheid getuigen van de polariteit die zijn oeuvre beheerst. Als samenvatting voor alle vormen van spanning kiest Van Munster rond 1984 het teken +/- als veelgebruikte, artistieke formule. Door het maken van beelden waaraan zijn eigen lichaamsmaten ten grondslag liggen ontstaat een nieuwe dimensie: de verbeelding van zijn creatieve energie in zijn werk. Dit bracht hem op de suggestieve formule IK. Iedereen duidt zichzelf aan als IK. IK betreft iedereen, daagt uit en vraagt. IK, wie is dat?

 

 

 

 

 

 

Van Munster:  “Iedereen herkent zich in ik, ik zijn we allemaal. Het kan egoïstisch zijn maar ook positief. Ik kies de positieve kant om er iets mee te doen.”

 

 

 


 

Jan van Munster (1939)

 

www.janvanmunster.nl

 

Wikipedia

 

 

Wilhelminaring 2002

 

De stad Apeldoorn heeft Jan van Munster geëerd met de Wilhelminaring 2002, een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor beeldhouwers. De prijs bestaat uit een geldbedrag en de opdracht voor een sculptuur voor het nieuwe beeldenpark in de stad. Van Munster maakte een bank die gevormd wordt door de letters I K.  

 

Het juryrapport wees vooral op de eigenzinnige alleengang van deze kunstenaar en was vol lof over de onverwisselbare kwaliteit van zijn werk. De prijs bestaat sinds 1998 en de twee keer kunstenaars die van Munster voorgingen waren Joop Beljon en Joep van Lieshout.

 

 

 

                     

 

 

 

 


 

Pontanusstraat, Amsterdam Oost

 

Foto’s: juli 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Gevelbeelden