Boom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boom, monument voor Zülbiye Gündüz door Marianne van den Heuvel, 2000

 

 

Verdachte van moord opgepakt

 

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft vannacht bij een grootscheeps onderzoek naar de moord op het twaalfjarige Turkse meisje Zulbiye Gunduz de 33-jarige R. V. V. gearresteerd. Hij zou haar gistermorgen in de Vrolikstraat met een stuk hout hebben doodgeslagen.

De verdachte werd aangetroffen in een tehuis voor daklozen in de Poeldijkstraat in Amsterdam West. Het gaat om de man die zich gisteren vlak voor de vondst van het slachtoffer op het politiebureau meldde. Hij zei toen dat hij 'mogelijk iemand had neergeslagen', en rende meteen weer weg.

 

De man woont in hetzelfde pand als het meisje en staat bekend als een 'tamelijk verward persoon'.

De directe aanleiding voor zijn daad is nog niet duidelijk, maar volgens de politie wijst veel erop dat het meisje toevallig zijn pad kruiste. Volgens de politie, die gisteren met tweehonderd mensen naar de dader zocht, heeft de man eerst twee anderen met een stuk hout bedreigd, voordat hij het meisje neersloeg. De politie vond haar even later bloedend op straat; zij overleed in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

 

(ANP, 24 maart 1993)

 

 

 

Monument voor Zülbiye Gündüz

 

Zülbiye Gündüz, het twaalfjarige meisje dat in 1993 door een geestelijk gestoorde buurman werd doodgeslagen in de Vrolikstraat, krijgt een monument.

 

Het wordt een hardstenen boom van anderhalve meter hoogte - volgens ontwerpster Marianne van den Heuvel een symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde - die 25 februari op de hoek Vrolikstraat / Iepenweg wordt onthuld. Daar stond een gedenkteken van buurtbewoners en schoolgenoten, maar dat sneuvelde tijdens de herinrichting van de Vrolikstraat. Tegels met inscripties uit dit monumentje komen bij de boom.

 

(het Parool, 17 februari 2000)

       

 

 

 


 

Marianne van den Heuvel (1947)

 

“Voor het Amsterdams/Turkse meisje Zulbye, dat in de Amsterdamse Vrolikstraat werd vermoord maakte ik in opdracht van de Stadsdeelraad Watergraafsmeer / Amsterdam Oost het monumentje 'Boom'. De boom is zowel in onze als ook in de Islamitische cultuur het symbool van de band tussen leven en dood: een boom die wortelt in de aarde en groeit naar de hemel. “

 

www.mariannevandenheuvel.nl

 

De kunstenares is lid van de stichting Memento, waarvan de leden gespecialiseerd zijn in gedenktekens.

 

 

 

                           

 

 

 


 

Vrolikstraat

 

Foto’s:  augustus 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Monumenten