Poorters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poorters door Hildo Krop, 1940

 

 

Bruggenbouw

 

In het begin van de 20e eeuw werden in Amsterdam veel bruggen gebouwd en verbouwd, het toenemende verkeer maakte brede vlakke bruggen noodzakelijk. Vaak werd sculptuur aangebracht typerend voor de Amsterdamse School. Voor meer dan twintig bruggen heeft Hildo Krop het beeldhouwwerk voor zijn rekening genomen.

 

Poorter

 

Een poorter is een historische benaming voor een stedeling die het poorterrecht (i.e. het burgerrecht) verworven had. Voor het verkrijgen van een dergelijk poorterrecht moest men de poorterseed afleggen. De gehele burgerij van een stad werd dan ook vaak aangeduid met de naam poorterij.

 

 

 

           

 

 

Weesperpoort

 

Het Rhijnspoorplein ligt tussen de Sarphatistraat en de Wibautstraat en wordt doorsneden door de Weesperstraat. Op het noordelijke deel bevond zich vroeger de Weesperpoort, op het zuidelijke deel stond van 1843 tot 1939 het Weesperpoortstation. Het beeldhouwwerk van de poorters herinnert aan de Weesperpoort.

 

 

                                         

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Weesperpoort, brug 263 over de Singelgracht tussen Weesperplein en Rhijnspoorplein, Amsterdam Oost

 

Foto’s: maart en juni 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Amsterdam: Hildo Krop