Leeuwen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leeuwen  door Alice Helenklaken, 2005

 

----------------------------------------------------------------------------

 

Oplevering projecten Swammerdambuurt

 

Persbericht
Amsterdam, 17 oktober 2005

 

Officiële oplevering kunstwerken Leeuwenhoekstraat, Nieuwbouw Leeuwenhoekcluster en Buurtaanpak Swammerdambuurt

 

Vandaag, dinsdag 18 oktober 2005, 15.30 uur onthullen Fer Felder (directeur De Principaal) en Peter Sertons (portefeuillehouder beheer en inrichting openbare ruimte van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer) de nieuwe kunstwerken in de Leeuwenhoekstraat.

 

Woonstichting De Key en projectontwikkelaar De Principaal hebben in samenwerking met stadsdeel Oost/Watergraafsmeer de Leeuwenhoekstraat in de Swammerdambuurt een totale transformatie gegeven. De Principaal pakt in de buurt 67 panden van Woonstichting De Key op verschillende manieren aan: van renovatie tot sloop/nieuwbouw. Tevens zijn er 18 nieuwe koopwoningen opgeleverd. De Swammerdambuurt wordt gekenmerkt door een laat negentiende eeuwse bouwstijl. De nieuwe woningen zijn daar met respect ingepast.

 

 

 

                     

 

 

 

De openbare ruimte is ingericht met hoogwaardig materiaal dat past bij de gevels. De Leeuwenhoekstraat is ingericht als een groen, autovrij hofje, een rustplek in de drukke buurt. Centraal in het hofje liggen drie grote hardstenen leeuwen: een leeuw, een leeuwin en een welp. De leeuwen nodigen de kinderen uit tot spelen en vormen voor de bewoners symbolische bewakers van hun hofje. De Leeuwen zijn van de hand van Alice Helenklaken van Handle with Care, het ontwerpbureau dat samen met Rob Evers van het stadsdeel de openbare ruimte heeft ontworpen.

 

 

 

 

 

 


 

Alice Helenklaken

 

Alice Helenklaken is beeldend kunstenares, ontwerpster van de openbare ruimte en boeddhiste. Ze realiseert projecten in stads- en dorpskernen, maar ook in het open landschap. Daarbij probeert ze plekken te ‘helen’ door ze een bepaalde rust en verstilling mee te geven. Haar idee is om mensen binnen het stadsgewoel een openheid te laten ervaren waarin ze elkaar kunnen ontmoeten.

 

 


 

Leeuwenhoekstraat

 

Foto’s: februari en mei 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Flora & Fauna in beeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam: beelden van de 21e Eeuw