Spelende kinderen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spelende kinderen door Katinka van Rood-Limpers, 1957  (volgens de plaquette in 2006, waar Kattinka op staat)

 

                        Spelende kinderen door Gerda Rubinstein, 1957  (volgens de plaquette in 2010)

 

 

                     

                     

 

 

 

                                      

 

 

 

De maakster(s)

 

(1)   Zowel op haar pagina op Wikipedia, als in het overzicht van de kunstwerken in de openbare ruimte in Oost, als in de Beeldbank van het Stadsarchief, staat aangegeven dat Katinka van Rood-Limpers de maker is van ‘Spelende kinderen’ uit 1957. Als datzelfde jaar op 3 mei een groene draak op de koninklijke Lemsteraak ‘De Groene Draeck’ geplaatst wordt, heet de ontwerpster van het beeld inmiddels Katinka Schouten.

 

 

                                      

 

                                         Foto uit het Stadsarchief: 

                                         “Oosterpark. Het beeldje 'Spelende kinderen' van Katinka Rood-Limpers (1913) wordt geplaatst.”

 

 

(2)   Maar een nieuw informatiebordje bij het beeld en de site van beeldhouwer Gerda Rubinstein geven aan dat het beeld van de hand van deze kunstenares zou zijn. Ook het augustus nummer van Ons Amsterdam uit 1971, met een overzicht van de kunstwerken in de stad, geeft als maker mej. G. Rubinstein.

 

 

 

 

 

 

 


 

Katinka van Rood-Limpers (1913-2000)

 

aliassen kunstenares:

Katinka Bruyn-van Rood

Katinka Limpers-van Rood

Katinka Schouten-van Rood

Catharina Elisabeth van Rood

 

 

Personen

 

Afgelopen dinsdag is de kunstenares Katinka Bruyn-van Rood (1913) overleden. Haar meest recente werk is het dubbelportret van Juliana en Beatrix bij de troonwisseling in 1980 op Nederlandse muntstukken. Met haar eerste man, beeldhouwer Johan Limpers, zat zij in het verzet (1940-1945). Limpers werd opgepakt en gefusilleerd. Haar laatste huwelijk was met de schilder Bob Bruyn, met wie zij wisselend in Nederland en Frankrijk woonde.

 

(Trouw, 22 december 2000)

 

Van ongeveer 1948 tot 1984 was zij Beatrix’ lerares beeldhouwen.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Gerda Rubinstein (1931)

 

Tot haar twaalfde deed Gerda alles samen met tweelingbroer Jan, daarna trok zij meer op met haar twee jaar oudere zus Renate, de latere schrijfster. In 1957 vertok Rubinstein naar Londen.

 

Voordat ze naar Engeland vertrok heeft ze met Renate enkele jaren op de Oudezijds Achterburgwal gewoond waar ze haar atelier had. In Engeland is Gerda Rubinstein veel bekender geworden met haar werk dan in Nederland. Haar eerste tentoonstelling in Nederland kreeg ze pas in 1986 en deze werd door haar zus geopend. In haar speech keek Renate Rubinstein terug:

 

“Met haar beelden ben ik opgegroeid, niet uit eigen keuze (…) maar omdat we nu eenmaal zusters zijn. Het was allemaal zo gewóón. Pas een jaar of tien geleden kwam de gedachte bij mij op: Gerda is misschien helemaal niet zo gewoon, ze is eigenlijk verdomd goed. Andere mensen hadden me dat al eerder gezegd maar met complimenten aan je familie is het net zo als met complimenten aan jezelf, je waardeert de vriendelijkheid, maar je neemt ze niet au sérieux.”

 

uit ‘Rondom MS’ van de stichting MS Research, 2005

 

 

Website

 

Wikipedia

 

 


 

 

 

Het Parool, 13 september 2010

 

amsterdam toen

 

 

 

Gerechtigheid voor de beeldhouwer

 

door Paul Arnoldussen

 

 

Vorige week was fotografe annex Amsterdamse beeldenkenner Lida Goede (zie buitenbeeldinbeeld.nl) even in het Oosterpark en ze ging kijken bij het vrolijke beeld ‘Spelende kinderen.’ Het zat al in haar collectie, ze maakte een foto in 2006 met het bordje: Kattinka van Rood-Limpers. Een wat merkwaardige bordje. De voornaam heeft een t te veel, en de beeldhouwer –docent van Beatrix - werkte onder vele achternamen (onder meer door een aantal echtgenoten: Bruyn-Van Rood, Limpers-Van Rood, Schouten-Van Rood, Catharina Elisabeth van Rood), maar nou net niet onder Van Rood-Limpers. Maar we wisten in ieder geval wie er bedoeld werd.

 

Wat bleek vorige week? Een nieuw bordje, een nieuwe kunstenaar: Gerda Rubinstein. Ze woont al meer dan vijftig jaar in Engeland en aan de telefoon legt ze uit hoe dit zit. “Er was de laatste jaren al iets merkwaardigs aan de hand. Bekenden van me schreven dat ze dat beeld van me in het Oosterpark niet konden vinden. Toen ik in 2008 in Amsterdam was, ben ik eens gaan kijken. Het stond er nog prima bij maar het verbaasde me wel dat het nu aan iemand anders was toegeschreven.”

 

De zaak sudderde een beetje, maar dit jaar schakelde Gerda Rubinstein haar aangetrouwde familielid  Klazinus Lagerwerf in. Lagerweg kon, gewapend met Paroolknipsels uit 1957 en 1959, bij stadsdeel Oost aantonen dat het beeld toch echt van Rubinstein was. Deze zomer is de zaak rechtgezet.

 

 

 

 

 

 

Hoe kan het gebeuren? Er was aanvankelijk een bordje met de goede naam. Dat is verdwenen en toen men toe was aan een nieuw bordje ging men waarschijnlijk te rade bij diverse sites waarop de naam van Van Rood vermeld stond. Op de site van het stadsdeel zelf staat het nog steeds verkeerd.

 

Gerda Rubinstein (1931) is een jongere zus van publiciste Renate. Ze studeerde bij Wessel Couzijn en in 1952 en ’53 bij Zadkine in Parijs. Daar vertelde ze zeven jaar geleden nog een mooi verhaal over aan het Algemeen Dagblad. “Hij vroeg een keer een leerlinge of ze wist hoe ze pannenkoeken moest bakken. Voortvarend begon ze de ingrediënten op te sommen. Zadkine reageerde heel cynisch dat ze haar energie beter kon steken in die pannenkoeken dan in de kunst.”

 

In Engeland is ze succesvol, in Nederland had zij haar eerste tentoonstelling pas in 1986. Renate zei bij die gelegenheid: “Met haar beelden ben ik opgegroeid, niet uit eigen keuze (…) maar omdat we nu eenmaal zusters zijn. Het was allemaal zo gewóón. Pas een jaar of tien geleden kwam de gedachte bij mij op: Gerda is misschien helemaal niet zo gewoon, ze is eigenlijk verdomd goed. Andere mensen hadden me dat al eerder gezegd maar met complimenten aan je familie is het net zo als met complimenten aan jezelf, je waardeert de vriendelijkheid, maar je neemt ze niet au sérieux.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Oosterpark

 

Foto’s: januari 2006 en september 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: het mensbeeld