Cascade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cascade door Shamai Haber, 1965

 

 

Ontdekking

 

In 1965 werd in het Vondelpark  het 100-jarig bestaan van het park gevierd  met een internationale beeldententoonstelling, samengesteld door Willem Sandberg, toenmalig directeur van het Stedelijk Museum. Een half jaar werden de beelden geëxposeerd en na beëindiging van de tentoonstelling schonk Haber, evenals Picasso, zijn bijdrage aan de stad Amsterdam. Haber was in die tijd nog niet doorgebroken en het gebaar was ook een dankbetuiging aan Sandberg die hem ‘ontdekt’ had.

 

Het kunstwerk werd speciaal voor het Vondelpark gemaakt en daarbij gebruikte Haber graniet en leistein. Hij gaf het de naam Cascade, maar ook een Écriture sur l’ eau. Het werk rust op vijftig palen en een fundering van granietblokken. Daarbovenop zijn brokken leisteen zo gestapeld dat het lijkt alsof ze over het water scheren.

 

 

 

                           

                           

 

 

 


 

Shamai Haber (1922-1995)

 

Haber werd geboren in Polen,  emigreerde in 1935 naar Israel en verhuisde in 1949 naar Parijs. Zijn abstracte beelden zijn overwegend van graniet en leisteen, met een minimale bewerking.

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------

 

Beeldhouwer Shamai Haber is in Parijs overleden

 

Door onze kunstredactie

 

ROTTERDAM, 26 AUG.  Shamai Haber, de beeldhouwer van Israelische afkomst die een aantal projecten in Nederland heeft gerealiseerd, is woensdag in Parijs overleden. Hij is 73 jaar geworden.

 

Haber, in 1922 in het Poolse Lodz geboren, heeft een aantal werken in de openbare ruimte gemaakt. Hij werkte bij voorkeur met harde steensoorten, zoals basalt uit Israel. In het Vondelpark laat hij een leistenen object na. Vooral in Parijs - op de Boulevard Raspail en in de wijk La Défense - bracht Haber, vaak in samenwerking met architecten als Bofill, abstracte beelden tot stand.

 

Zijn sculpturen brachten in 1960, toen de beeldhouwer bekroond werd met de Bourdelle-prijs, vanwege het non-figuratieve karakter nogal wat verontwaardiging teweegbracht. Men verweet de jury 'natuurlijk' weer de figuratie buiten te sluiten, terwijl dezelfde onderscheiding eerder was toegekend aan onder anderen Giacometti en Henry Moore.

 

Samen met Wessel Couzijn exposeerde Haber, een autodidact, op uitnodiging van Willem Sandberg in de jaren vijftig in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

 

(NRC, 26 augustus 1995)

 

 

 

 

 

 

 


 

Vondelpark

 

Foto’s: augustus 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid