Enea

 

 

 

 

                                                                                                                                                                              ArtZuid 2011

 

 

 

 

 

Enea door Sandro Chia, 1999

 

 

Op de tentoonstelling ArtZuid 2011 stond dit beeld Enea van Chia op de Minervalaan. Het werk is aangekocht door het Hilton hotel en staat nu bij de entree in het plantsoen aan de Apollolaan.

 

 

 

 

Aeneas met vader en zoon

 

Enea is de alias die Chia gegeven heeft aan de halfgod Aeneas. Hij was de zoon van de godin Venus en de mens Anchises, een telg uit een koninklijk geslacht. Nadat de stad Troje na een lange oorlog ingenomen was door een list (‘het paard van Troje’ met de buik vol tegenstanders was binnengehaald), ontvluchtte Aeneas de brandende stad met zijn vader op de schouders en zijn zoon aan de hand. Dat moment heeft Chia in dit beeld vastgelegd.

 

Vanaf dat moment heeft Aeneas nog een bewogen leven voor zich. Het beeld zou en metafoor kunnen zijn van de huidige ontelbare vluchtelingen in de wereld die huis en haard hebben moeten verlaten.

 

 

 

                      

 

                                         

 

 

 

 

                           

 

Het werk is aangekocht door het Hilton aan de Apollolaan en staat  sinds de tentoonstelling voor het hotel.

 

 

 


 

Sandro Chia (Italië, 1946)

 

www.sandrochia.com

 

Wikipedia

 

Sandro  Chia werd geboren in Florence, waar hij studeerde aan het Istituto d’Arte en de Accademia di Belle Arti. In 1970 vestigde hij zich in Rome, waar hij langzaam maar zeker in een meer figuratieve stijl ging werken. Samen met onder meer Enzo Cucchi en Francesco Clemente vormde hij in de jaren zeventig en tachtig de Italiaanse vleugel van het neo-expressionisme, de transavangarde. Ze werden de Jonge Italianen genoemd. Zij werken weer figuratief, in stijl- en beeldcitaten en hebben een voorkeur voor traditionele technieken en materialen.

 

“Hier in mijn atelier met mijn schilderijen en sculpturen om mij heen voel ik mij een leeuwentemmer temidden van mijn dieren en dicht bij de helden van mijn jeugd, dicht bij Michelangelo, Titiaan en Tintoretto. Ik zal deze sculpturen en schilderijen op mijn muziek en voor mijn plezier op één been laten dansen”, aldus Chia. Met zijn onderwerpen begeeft hij zich bewust op de rand van de banaliteit.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                             standplaats na de tentoonstelling ArtZuid 2011

 

 

 


 

Apollolaan,  Amsterdam Zuid

 

Foto’s:  juni 2011 en 2013

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid