Het geheim en het bewijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Geheim en het Bewijs door Wendela Gevers Deynoot, 2010

 

 

 

 

Het beeld is geplaatst na een bewonersinitiatief. Het staat aan de Anna Blamansingel in een buurt waar de straten zijn vernoemd naar schrijvers en vrijheidsstrijders. Wendela Gevers Deynoot kreeg de opdracht en zij maakte een werk geďnspireerd op het werk van schrijfster Anna Blaman (1905-1960). De citaat uit haar werk die de kunstenares verbeeld heeft:

 

“Behalve dat hij keek, luisterde hij alsof het huis als een zeeschelp op z’n oor gedrukt stond.”

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

De toelichting in het krantenbericht: “Het beeld is ruimtelijk als haar schrijfstijl en geeft uitdrukking aan haar belangrijke thema's: uitersten, eenzaamheid, vrijheidsdrang, verbonden en gebroken, leven en dood, huis en hart. “

 

De hommage aan Blaman is bijna 3 meter hoog en uitgevoerd in gewapend beton met marmer, graniet en gebroken glas. Het gaat vergezeld van citaten uit Anna Blaman’s werk. Het kunstwerk moet een communicatiepunt en een herkenningspunt voor de wijk vormen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Wendela Gevers Deynoot (1947)

 

 

Gevers Deynoot vervaardigt voornamelijk objecten voor de openbare ruimte en karakteriseert zichzelf als 'monumentenbouwer'. Ze werkt veel met metaal, beton en steen.

 

“Alles ging door in dat huis, in heel de wereld, er was niets van belang dat ook maar even op een schokkende manier uit de maat raakte, niets .. “  [Anna Blaman]

 

 

 

 

 


 

Anna Blamansingel / Abcoudepad, Venserpolder, Amsterdam Zuidoost

 

Foto’s: maart 2013

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost