Neuzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kop met vier neuzen door Anton Martineau, 2008

 

 

Bijlmerman

 

In 1975 werd het beeld ‘De wuivende man met bonbondoos’ in de volksmond ‘de Bijlmerman’ van Anton Martineau geplaatst in de Bijlmermeer. Ruim twintig jaar later, in 1997 werd het kunstwerk weggehaald vanwege een renovatie van het gebied en bleek daarna verdwenen. In het jaar 2000 reageerde het stadsdeel op vragen over het kunstwerk: ”Geen idee waar dat beeld nu is''.  En de voorzitter van de werkgroep Kunst en Vernieuwing, die tot doel had openbare kunstwerken in Zuidoost van de slopershamer te redden: ”Het beeld komt op onze inventarisatie uit 1993 niet voor.'' Het kunstwerk was onvindbaar en bleef onvindbaar en werd in 2001 als verloren beschouwd. De zaak leek daarmee afgedaan, maar protest stak de kop op. In 2005 werd er een gebaar gemaakt naar de in 1926 geboren kunstenaar: hij mocht een nieuw beeld maken voor het stadsdeel. Iedereen die dacht dat het een volkomen loos gebaar was vanwege de hoge leeftijd van de kunstenaar, heeft zich verkeken op zijn vitaliteit: in 2008 werd het nieuwe werk ‘Kop met vier neuzen’ geplaatst.

 

 

 

 

 

 

            

 

 

Alpinopet

 

Het beeld heeft veel weg van een karikatuur van de klassieke Fransman met alpinopet, zijn neuzen heeft hij nodig om de wijn te proeven en de zachte kaasjes te keuren. Ook het eerdere beeld van Martineau beeldde een man met ‘joie de vivre’ uit. De zwaaiende Bijlmerman stond zwierig iemand op te wachten met een bonbondoos in de hand en sigaret tussen de vingers.

 

 

 

De vier neuzen wijzen ieder in een andere windrichting, de neuzen zijn niet één kant op te krijgen. Een verwijzing naar vrijheid, eigenzinnigheid en onafhankelijkheid.

 

 

 

 

                

 

 

 

 


 

Anton Martineau (1926)

 

 

www.antonmartineau.com

 

Wikipedia

 

 

 

 


 

Bijlmerdreef, Amsterdam Zuidoost

 

Foto’s: maart 2013

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost