Voetballer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steven van Dorpel door Nelson Carrilho, 1992

 

 

Rampvlucht

 

Steven van Dorpel (1965-1989) was een veelbelovend voetbaltalent, hij was de eerste speler van SV Bijlmer die een profcontract kreeg. Hij tekende in 1987 op 21-jarige leeftijd bij Volendam. Vanwege zijn talent werd hij de ‘parel van de Bijlmer’ genoemd. Begin juni 1989 vertrok hij met het ‘Kleurrijk Elftal’ naar Suriname, zijn geboorteland. Het elftal bestond uit profs van in Nederland spelende voetballers van Surinaamse afkomst. Het gelegenheidsteam zou geld inzamelen voor goede doelen in Suriname.

De heenvlucht had een tragisch einde, het toestel crashte bij de landing in mistige omstandigeheden; 176 inzittenden kwamen om, waaronder Steven van Dorpel.

 

 

                                        

 

 

In actie

 

In opdracht van de familie van Van Dorpel, maakte Nelson Carrilho een herdenkingsbeeld. Carrilho: "Dat is een traditioneel beeld geworden. Ik stelde me als doel dat het beeld niet alleen een voetballer in actie zou weergeven, maar dat het ook nog op Steven zou lijken. Er waren wel foto's van hem, maar niet in actie. Ik heb toen samengewerkt met zijn moeder. Die kwam steeds kijken. Bij de onthulling (mei 1992) was men heel enthousiast. Mensen die hem gekend hadden, zeiden, dat het goed te zien was wie het voorstelde."

 

 

 

 

 

 

Op de gedenkplaat:

 

                                  Ter nagedachtenis van “de Parel van de Bijlmer” die, samen met andere dierbaren, is uitgevlogen

                                  om nooit meer terug te keren. Moge genade, vrede en liefde de jouwe zijn in volle glorie.

 

 

Bij de Ruyschstraat in Amsterdam Oost, op het ’s Gravensandeplein vlakbij het stamcafé was van het Kleurrijk Elftal, staat een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de ramp.

 

 


 

Nelson Carrilho (1953)

 

www.nelsoncarrilho.com

 

Kunstbus

 

 

 

 

 


 

Bijlmerpark (kant Flierbosdreef / Reigersbospad), Amsterdam Zuidoost

 

Foto’s: maart 2013

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost