de Kus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kus door Jeroen Henneman, 1982

 

 

Staande tekening

 

Henneman noemt het zelf een ‘staande tekening’, de drager van de voorstelling is niet papier maar lucht. ,,Het is echt een uitvinding geweest', zegt Henneman en hij weet nog precies hoe het kwam. Van ijzerdraad maakte hij het wóórd sculptuur en zette dat op een sokkeltje. Toen zag hij dat het woordbeeld volume kreeg, zodra een lijn onderbroken werd. De hersenen van de toeschouwer vullen dat ontbrekende deel, als erachter liggend, aan. Met deze techniek maakte Henneman onder andere een portret van de koningin en 'een bureaulamp' op het stadskantoor in Zwolle. ,,Ik ben tekenaar, schilder en objectenmaker, en ik denk dat deze uitvinding het resultaat is van een soort kruisbestuiving.'

 

 

 

 

 

 

Zilverdraadjes

 

Het thema De Kus ontdekte Henneman toevallig, in 1972, in Mexico. “Op een dag vond ik er een soldeerbout. Er werd daar ook een soort zilverdraad verkocht. Ik heb tussen twee rechtopstaande takjes een spinnenweb van zilverdraad gemaakt en ontdekte toen het thema.” Henneman construeerde in dat web twee draden zo, dat ze het profiel van een kussende man en vrouw vormden.

 

In 1983 kregen de constructeurs en de kunstenaar voor dit werk de Staalprijs. Henneman: ''Het was leuk te merken dat de technische kant van mijn werk werd gewaardeerd. De jury was niet artistiek ingesteld, sommigen dachten echt dat het alleen wat kronkelende stalen buizen waren.''

 

Het ‘kus-concept’ was eveneens het uitgangspunt voor het beeld De Kus in Apeldoorn (2006), het huwelijkscadeau van de Apeldoorners aan Willem-Alexander en Máxima.

 

 

 

 

 

 

De Kus gesmoord

 

December 2016 kwam het nieuws dat het 23 m hoge beeld ‘de Kus’ zal verdwijnen. Het staat, inmiddels stond, voor een kantorencomplex dat afgebroken zal worden en op de locatie komt een nieuw kantoor van de bank ING. De bank wil het kunstwerk niet voor de deur. Een verbitterde Henneman: “Ik denk dat ING het niet bij het imago vindt passen, ING is natuurlijk een meedogenloos bedrijf, dus iets zwaks en menselijks als een kus past daar niet bij."

 

Henneman ontwierp het beeld in opdracht van de Bijenkorf dat lang kantoor hield in het complex dat nu afgebroken wordt. Hij vindt het verschrikkelijk dat de sculptuur weg moet. “Het is helemaal gesitueerd voor die locatie. Als je het van verder af vanaf de weg ziet, zie je eerst niet wat het is. Je ziet een soort 'modern kunstwerk'. En dan, als je er langs komt, zie je in een flits die kus. Dat was precies de bedoeling."

 

Eigenaar van het kunstwerk is een ontwikkelaar en vastgoedbedrijf. De woordvoerder zegt dat een nieuwe locatie gezocht zal worden voor het beeld. Enkele locaties in de Bijlmer werden op verschillende gronden afgewezen, bewoners van het Java-eiland hebben belangstelling.

 

De Kus hernomen

 

Via Google Earth achterhaalde de kunstenaar waar in het Amsterdams havengebied zijn werk onbeschermd opgeslagen lag en maakte zich sterk voor herplaatsing. Hij zocht naar een geschikte locatie die vooral niet romantisch mocht zijn. “Midden in een park zou te zoetsappig zijn”. Oktober 2020 is de Kus herplaatst op de Flierbosdreef in Amsterdam-Zuidoost, de eigenaren schonken bij die gelegenheid het werk aan het stadsdeel. Henneman noemt zijn werk een ‘pareltje’ in een omgeving met verder weinig moois.

 

 

 


 

Jeroen Henneman (1942)

 

Wikipedia                 www.jeroenhenneman.com

 

 

 

 

 

 

 


 

Bijlmerdreef,. Amsterdam ZuidOost

 

Foto’s: november 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost