‘de ui’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Eugène van Lamsweerde (toeschrijving buitenbeeldinbeeld.nl), 198x

 

In het water tussen het gebouw Centerpoint, het Atlasgebouw en de Heineken Music Hall

 

 

 

 

 

 

Tastvorm van het kijken

 

Eugène van Lamsweerde woont en werkt sinds 1974 in Frankrijk. Tot de jaren tachtig werkte hij, naast het tekenen en schilderen, voornamelijk als beeldhouwer. Hij construeerde eerst in klei en was, later in metaal.

 

Hij maakte een groot aantal monumentale werken in Nederland: o.a. in de Paleistuin Noordeinde, voor de Hoofdingang van de Hoogovens, bij de Hoofdpost Brandweer in Amsterdam, bij het voormalig ministerie van Onderwijs te Zoetermeer en in de haven van Tilburg. Een rvs-sculptuur noemde hij in 1989 'een tastvorm van het kijken'.

 

 


 

Eugène van Lamsweerde (1930)

 

Eugène Van Lamsweerde woont en werkt in Romilly-sur-Seine, Frankrijk, sinds 1974. Van Lamsweerde voelt zich als kunstenaar een instrument. Hij zegt eerder te ontvangen dan te doen. "Klaar zijn om te ontvangen. Wat werkelijk van belang is, kun je alleen maar cadeau krijgen."

 

In Frankrijk werd hij voor zijn oeuvre in 1986 geridderd. "Ik ben vaak, of het nu beeldhouwen, schilderen of tekenen betreft, met verschillende werken tegelijk bezig. De mysterieuze werkelijkheid, het punt waar je omheen draait, zet je op een weg naar een tastende, onmogelijke verbeelding van die werkelijkheid.”

 

 

 

 

                              op de achtergrond ‘De Arena’

 

 

 


 

Hoogoorddreef

 

Foto’s: april 2007

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost