Landgoed
Anningahof Beeldenpark, Zwolle Citaten uit de collectie en exposities Op deze webpagina’s voorbeelden / citaten van beelden om een indruk te geven van de aard en diversiteit van de collectie en exposities.
Untitled door Maartje Korstanje, 2018 Particulier initiatief Rond 2000 verhuiste Hib Anninga (1940) van Amsterdam naar de boerderij van zijn ouders in Zwolle omdat zijn ouders zorg nodig hadden. Hij verkocht in 2001 zijn huis in Amsterdam en van de opbrengst legde Anninga een beeldenpark aan op de voormalige landerijen van de boerderij. De zegen van zijn vader had hij: “Mijn vader zei me: ‘Jongen, dieren zijn prachtig, maar vooral in de lente.’ Daarmee bedoelde hij: doe wat anders dan ik” en “Jongen, het maakt me niet uit wat je met ons land doet, als je maar zorgt dat het mooi wordt.” De 5,7 hectare grasland is in de loop der jaren omgevormd tot een park met heggen, bosjes, heuvels, boompartijen, weiden en drasse tot natte partijen, een gebied waar wilde orchissen zich thuis voelen.
Luk van Soom
Zelfportret-4 door Caspar Berger, 2007 Diversiteit In 2004 opende het beeldenpark Anningahof. Anninga zoekt een grote mate aan diversiteit bij de selectie van de kunstenaars en hun werk. Ook een selectiecriterium: “Ik moet er niet van wakker liggen dat het gejat wordt”. De beelden die in het park staan zijn groot in omvang, ze zijn bedoeld voor de openbare ruimte en de meeste werken zijn te koop. Er staan rond de 80-90 buitenbeelden van circa 60-70 vooral Nederlandse kunstenaars, werk van gerenommeerde namen naast werk van pas afgestudeerden. In de voormalige veeschuren zijn binnenexposities ingericht. Van mei tot oktober is het tentoongestelde te bezoeken, per jaar wordt ongeveer 1/3 van het bestand gewisseld. Op deze pagina’s getoonde werken kunnen inmiddels gewisseld zijn.
Zwaluwkralenbeeld door Jan van
IJzendoorn, 2013 Zilveren anjer Juni 2015 kreeg Hib Anninga de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt vanwege zijn inzet voor de cultuur in Nederland. Volgens de jury heeft het park zich in de voorgaande tien jaar ontwikkeld tot een invloedrijke en toegankelijke plek van hedendaagse beeldhouwkunst.
The blind volume door Lisa Sebestikova, 2016 Halvering en verplaatsing Het beeldenpark
werd jaren bedreigd door een voorgenomen weg die de provincie dwars over het
gebied had gepland. De helft van het park zou daarmee verloren gaan; Anninga
was lang in gesprek / gevecht met de overheid voor acceptabele compensatie. Krant De Stentor
op 10 september 2014: “Het door kunstkenners geroemde beeldenpark Anningahof
in Zwolle is alleen dit seizoen nog in de huidige opzet te bewonderen.
Eigenaar Hib Anninga verwacht dat voor het nieuwe beeldenseizoen het landgoed
al gesplitst zal zijn door een aarden wal. Wat nu nog een park is met weiden,
ontelbare bomen, struiken, vijvers en niet in de laatste plaats een keur aan
(vooral) vaderlandse beelden is straks een bouwterrein. Ongeveer de helft van
het park gaat op de schop en moet worden verplaatst.” In 2017 opende de
Anningahof in een nieuwe setting. Anderhalf jaar is hard gewerkt aan een
metamorfose, 3 ha werd gedwongen geofferd voor een nieuwe weg, 3 ha aan
aangrenzende grond is erbij gekomen en moest beplant en ingericht worden. Het
resultaat stemt Anninga tevreden, hij kan weer vooruit kijken.
Tongues en Flames door Hans van Bentem, 2015 Zonder titel door
Cornelius Rogge, 2007-09 Beeldenpark
Landgoed Anningahof, Zwolle Startpagina Buitenbeeldinbeeld |