Phoenix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der Vogel door Armando, 2006

 

 

 

 

 

 

Trekvogel

 

De vogel heeft op het dak van de Elleboogkerk in Amersfoort gestaan tot het gebouw in 2007 afbrandde. Het Armando-museum was in de kerk gevestigd en veel werk van de kunstenaar ging verloren, maar de bronzen vogel overleefde vrijwel ongeschonden. Begin 2014 opende het landhuis Oud-Amelisweerd te Bunnik als museum en huisvestte in bruikleen (de restanten van) de Armando-collectie. De vogel landde ook daar op het dak. Maar in 2017 besloot Armando de bruikleenovereenkomst niet te verlengen en de collectie terug te trekken. Het museum zat in zwaar weer, het is zomer 2018 failliet verklaard. De vogel staat nu in de Anningahof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Armando (1929-2018)

 

Wikipedia

 

Het kunstenaarschap van Armando uitte zich in eerste instantie in schilderijen, gedichten en muziek. Er is duisterheid aanwezig in het werk, zwart is de belangrijkste kleur in zijn oeuvre. Hij verwees ook naar misdaad en geweld en zijn werk evolueerde naar een thematiek die met WOII in verband staat. Deze oorlogsthematiek gaat terug naar zijn herinneringen aan de oorlogsjaren.

 

Armando was al zestig toen hij zich in 1988 ook begon uit te drukken in sculpturen. Het ruimtelijk werk laat hij afgieten in brons, een materiaal dat, zoals hij zegt, traditie heeft. De motieven zijn dezelfde als in zijn schilderkunst, zoals het wiel, een ladder, urn, kelk, een vlag, elk beladen met symbolische betekenis.

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Landgoed Anningahof, Zwolle

 

Foto’s: augustus 2018

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Anningahof