Zoogdieren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z.t. door Tom Claassen, 2014

 

Familie

 

Konijn is het zwarte broertje van de drie grijze konijnen die bij de Kunsthal in Rotterdam liggen. Toen de instantie in 2003 tien jaar bestond, gaf de jarige de stad Rotterdam het kunstwerk kado, juli 2003 werden ze onthuld.

 

 

 

 

 

 

 

                

 

                         Hippomal door Tom Claassen, 2005

 

 

Nijlpaard

 

In 2004 maakte Claassen een kunstwerk voor de nieuwe wijk IJburg in Amsterdam. Het werd een groot zwart nijlpaard dat zijn territorium vond in een sluis. Als het water stijgt, raakt het dier geleidelijk onder water, zakt het het water dan duikt de Hippopotamus weer op. Alleen kreeg het beest in eerste instantie de titel ‘Rhino’, kort voor Rhinoceros, de neushoorn. inmiddels wordt het dier Hippo genoemd.

De mal was vermoedelijk voor dit kunstwerk.

 

 

               

 

 

 

 

 

           

 

                                                  Z.t. door Tom Claassen, 2010

 

 

Berghemer buffels

 

De waterbuffels zijn in 2010 ontworpen voor het dorp Berghem, gemeente Oss. Een van de wijken was heringericht en de waterhuishouding daar nu zo geregeld dat regenwater niet meer via het riool verdwijnt, maar afvloeit naar wadi’s. Dat, met de agrarische achtergrond van het gebied, bracht Claassen op het idee van waterbuffels. Vier van deze dieren verblijven nu in het Brabantse dorp.

 

 

           

 

 

 

 

 

 

                                                          Z.t. door Tom Claassen, 2014

 

Reusjes

 

In 1999/2000 maakte Claassen in opdracht van Rijkswaterstaat een kunstwerk voor het knooppunt A6-A27 bij Almere. Hij bedacht

vijf olifanten om de plek te markeren, een volumineus clubje dat niet verloren zou staan in de wijdse omgeving en die de elementen zouden kunnen trotseren. Claassen: “Dat leek me mooi, vijf van die enorme Hannibal-beesten die uitkijken over het verkeer dat door de polder raast”. “Het aantal is net genoeg om veel en niet alleen te zijn.” Ooit liepen op die plek mammoeten.

 

Claassen maakte de beesten naar een kleine bronzen dikhuid die hij eerder had gemaakt, de betonnen reuzen werden elf meter lang en zeven meter hoog. De grijze lobbesen wegen 40.000 kilo elk. De mini-dikhuidjes op de Anningahof zijn van aluminiumcement, 45 cm lang en 32 cm hoog.

 

 


 

Tom Claassen (1964)

 

www.tomclaassen.com            Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Landgoed Anningahof, Zwolle

 

Foto’s: augustus 2015 en 2018

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Anningahof