Implosies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyramid flower door Ewerdt Hilgemann, 2012

 

 

 

 

 

 

Kracht van lucht

 

Hilgemann is vooral bekend geworden door zijn sculpturen-serie "Implosion": geometrische vormen van staal die vacuümgetrokken zijn waardoor ze implodeerden. Hij onderzoekt met zijn werk de kracht van de elementen en met zijn implosies vooral de kracht van lucht. Luchtdruk was voor hem een onvoorspelbare kracht die hoe langer hij er mee werkte, toch beter voorspelbaar werd. “Smeden met lucht” noemt hij het. Zijn werk wordt gerekend tot de geometrisch-abstracte kunst.

 

 

 

 

 

 

Waarom

 

In de catalogus van ‘Beelden aan de Linge’ staat uit zijn mond opgetekend: “Waarom maakt een kunstenaar kunst? Zou hij dat kunnen beschrijven, dan hoefde hij zich niet in beelden te uiten. Kunst is communicatie, kunst is overlevingsdrang. Kunst is verwondering over het leven, verwondering over de krachten der natuur.”

 

 

 

 

 

 

Implosie

 

(Bij een solopresentatie op de KunstRai 2001):

 

Deze van oorsprong Duitse kunstenaar houdt zich al geruime tijd bezig met het 'smeden met lucht'. Hij gebruikt de ons omringende luchtdruk van 1 atmosfeer als beeldhouwkracht, zodat er geen hamer of bijtel aan zijn sculpturen te pas hoeft te komen. Hij last uit platen roestvrijstaal geometerische figuren, bijvoorbeeld kubussen, vierkante zuilen, piramides of tetraeders, die hij vervolgens leegzuigt, zodat de luchtdruk zijn krachten kan botvieren.

 

Zo worden forse stalen dozen ontdaan van hun binnenvorm en plooit en krult het weerbarstige materiaal zich tot expressieve gestalten. Dit geweldloze krachtvertoon is symbolisch voor onze moderne beschaving, waarin de tegenstellingen tussen hard en zacht vervagen en die tussen man en vrouw worden opgeheven.

 

 

 


 

Ewerdt Hilgemann (1938)

 

De in 1938 in Witten (Duitsland) geboren kunstenaar woont sinds 1970 in Nederland. Hilgemann werkte eerst heel systematisch en ontwikkelde kunstwerken die als basis een geometrische verdeling en wiskundige ordening hadden. Het streven naar een relatie met de exacte wetenschappen en zijn voorkeur voor het onpersoonlijke en objectieve waren daarin de uitgangspunten. Hij is internationaal bekendgeworden met zijn experimenten die de nadruk leggen op natuurwetenschappelijk, onpersoonlijk, abstract denken.

 

Sinds 1980 raakte Hilgemann meer gefascineerd door natuurlijke en romantische aspecten en speelt het onvoorspelbare een grote rol in zijn werk. Zo liet hij ooit een zorgvuldig gepolijste marmeren kubus van een helling afrollen en gooide hij een stalen kubus van een flatgebouw. Door zo de resultaten van zijn eigen inspanning te vernietigen ontstond er iets nieuws: een 'creatieve destructie'.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Landgoed Anningahof, Zwolle

 

Foto’s: augustus 2015

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Anningahof