Reuzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giants door Ewerdt Hilgemann, 1999

 

 

 

 

 

 

Kracht van lucht

 

Hilgemann is vooral bekend geworden door zijn sculpturen-serie "Implosion": geometrische vormen van staal die vacuümgetrokken zijn waardoor ze implodeerden. Hij onderzoekt met zijn werk de kracht van de elementen en met zijn implosies vooral de kracht van lucht. Luchtdruk was voor hem een onvoorspelbare kracht die hoe langer hij er mee werkte, toch beter voorspelbaar werd. “Smeden met lucht” noemt hij het. Zijn werk wordt gerekend tot de geometrisch-abstracte kunst.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ewerdt Hilgemann (1938)

 

Wikipedia

 

Implosie

 

(Bij een solopresentatie op de KunstRai 2001):

 

Deze van oorsprong Duitse kunstenaar houdt zich al geruime tijd bezig met het 'smeden met lucht'. Hij gebruikt de ons omringende luchtdruk van 1 atmosfeer als beeldhouwkracht, zodat er geen hamer of bijtel aan zijn sculpturen te pas hoeft te komen. Hij last uit platen roestvrijstaal geometerische figuren, bijvoorbeeld kubussen, vierkante zuilen, piramides of tetraeders, die hij vervolgens leegzuigt, zodat de luchtdruk zijn krachten kan botvieren.

 

Zo worden forse stalen dozen ontdaan van hun binnenvorm en plooit en krult het weerbarstige materiaal zich tot expressieve gestalten. Dit geweldloze krachtvertoon is symbolisch voor onze moderne beschaving, waarin de tegenstellingen tussen hard en zacht vervagen en die tussen man en vrouw worden opgeheven.

 

 

 


 

Beeldenpark Landgoed Anningahof, Zwolle

 

Foto’s: augustus 2018

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Anningahof