Experiment

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrödinger’s First door Jens Pfeifer, 2017

 

                           op zijn website noemt Pfeifer het werk ‘Schrödinger’s Hat’ (NB: niet Cat)

 

 

 

 

 

 

 

Gedachtenexperiment

 

Erwin Schrödinger is onder meer bekend van zijn gedachtenexperiment uit 1935 waarin een kat een rol speelt. Hij probeerde daarmee een beeld te scheppen van de quantummechanica waarbij een deeltje niet een meetbaar iets is (plaats, snelheid) maar ‘een staat van zijn’. In die staat kan het van alles zijn, vertaald naar de kat in het experiment die zich in een gesloten doos bevindt in levensbedreigende omstandigheden: zowel levend als dood afhankelijk van .. (zie Wikipedia).

 

 

Schrödinger’s menagerie

 

Schrödinger gebruikte vaker dieren in zijn denkwereld waaronder konijnen.  Bron:  In the mid 1940s, Schrödinger joined Einstein in a quest to explain all of the forces of nature in a single unified theory. While Einstein felt confident that the theory would replace quantum mechanics, Schrödinger wasn’t so sure. He once asserted that Einstein was being too ambitious. “You are after big game, as they say in English,” he informed Einstein. “You are on a lion hunt and I’m talking about rabbits.”

 

 

 

 

 

 

Hoge hoed

 

Wetenschappers werken aan ontwerpen die onzichtbaarheid (‘invisibility cloaks’) voor bepaalde golven mogelijk maakt. Ze werken met ‘matterwaves’ (een mathematische beschrijving van deeltjes in de quatummechanica). Het systeem waaraan ze werken hebben ze ‘Schrödinger’s hat’ genoemd, verwijzend naar het gedachtenexperiment ‘Schrödinger’s cat’. Het verwijst ook naar de mogelijkheid iets uit niets te scheppen, bijvoorbeeld door een konijn uit de hoge hoed te toveren..

 

 

 

 

 

 

 


 

Jens Pfeifer  (Dtsl/Ned, 1963)

 

www.jenspfeifer.org         

 

           

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Landgoed Anningahof, Zwolle

 

Foto’s: augustus 2018

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Anningahof