Stapel vliegtuigjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stacked airplanes door Onno Poiesz, 2008

 

 

 

 

 

 

Vliegtuigkerkhof

 

Het beeld geeft de toeschouwer een dubbel signaal: de vorm en kleur van de afgedankte vliegtuigjes doen denken aan voorbije jeugd, maar de stapel roept ook associaties op met een grimmige stapel oorlogsschroot. Dat die laatste associatie ook zo is bedoeld, getuigt een ander werk met maar één vliegtuigje: de kunstenaar noemde het ‘Fatboy’ naar de atoombom die op Nagasaki afgestuurd is.

 

In een interview gaf Poiesz aan dat het hem gaat om het thema ‘Vergankelijkheid’. Poiesz: “Niet in de zin van het verdwijnen en wegrotten van dingen, ik zoek het eerder in bestaande vormen met een tijdelijk bestaan, plastic bijvoorbeeld. Het omzetten van tijdelijke producten naar duurzame, door ze te verstenen, vind ik een mooie gedachte. Daarom werk ik graag met keramiek, brons en terrazzo. Hoewel ik geen keramist ben, verwijs ik wel graag naar de eeuwenoude geschiedenis van de keramiek.”

 

Poiesz over zijn kleurgebruik: “Zakelijker zou het interessanter zijn om felle kleurtjes te gebruiken, maar ik geef de voorkeur aan wit of een transparante glazuur. Het werk is met mallen gemaakt en dat is het beste te zien met deze tinten.”

 

 

 

 

Poiesz haalt zijn inspiratie uit kranten, stripboeken en speelgoed van rommelmarkten.

 

 

 


 

Onno Poiesz (1974)

 

www.onnopoiesz.com                       interview 2017

 

Poiesz alias Ozon werkt geregeld met stapelingen. “Het heeft een makkelijkheid omdat het op elkaar is gegooid. Dat voelt goed. Er komt veel techniek bij kijken, maar ik vind het belangrijk dat het er gemakkelijk uitziet.”

 

“Zoals de kunstenaar van de IK-werken, Jan van Munster, al zei: ‘Een leuk beeld maken is makkelijk, maar een goed werk is iets anders.’ Ik ambieer dit ook. Het is heel goed dat kunst wringt, daardoor blijft het interessant.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Landgoed Anningahof, Zwolle

 

Foto’s: augustus 2015

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Anningahof