Moeder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woman with child door Henk Visch, 2011

 

 

 

 

 

Titel

 

Bij dit beeld vertelde Visch in de reportage ‘Hollandse Meesters in de 21e eeuw’ (2012):

 

Bij de figuur zoek je intuitief het gezicht op. Je ziet dat het beeld huilt, dat het rood is en het huilt. Omdat het zo groot is, is het –in ieder geval voor mij-  een moederfiguur. Dat was ook de eerste titel: ‘Mother’. Toen dacht ik, nee dat wil ik niet en ik heb het een andere titel gegeven: ‘Not god, but I will help you’. Ik heb het [het gezegde ‘god will help you’] dus omgedraaid. Niet god zal je helpen, maar ik zal je helpen.”

 

Visch gaf die titel nadat hij gezien had dat een bedelaar met lege handen weggestuurd werd met de woorden ‘God will help you’. Het beeld heeft eerder ook de titel ‘Wat doet ons herinneren’ gedragen, in 2014 heet het ‘Woman with child’. Met deze naam is Visch weer terug bij de moeder, de toeschouwer is het kind.

 

Over de titels van zijn beelden zei Visch: "Het verbinden van de titels aan een werk is een spel waar ik veel plezier in heb, maar het werk bestaat onafhankelijk van de titel. De beschouwer moet alle vrijheid hebben om te zien wat hij wil zien".

 

 

 

 

 

Volgens Visch is het oorspronkelijke idee voor een beeld heel belangrijk. Dit uitgangspunt waarop het kunstwerk gebaseerd is, is altijd rijker en breder dan het resultaat. Visch: “De gedachte is altijd groter dan de voorstelling.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Henk Visch  (1950)

 

www.henkvisch.nl                   Wikipedia

 

Henk Visch is een kunstenaar die zich uitdrukt in verschillende disciplines. Hij begon als tekenaar en graficus, maar legt zich vanaf 1981 ook toe op beeldhouwkunst. De beelden van Henk Visch variëren van monumentale houtconstructies en grote polyester vormen tot kleine figuren van gevonden materiaal.

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Landgoed Anningahof, Zwolle

 

Foto’s: augustus 2014 en 2015

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Anningahof