Boeddha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dhyani-Boeddha, 1724

 

 

Het handgebaar dat de boeddha maakt, de mudra, is die van de zes elementen. De rechtervuist omklemt de opgestoken wijsvinger van de linkervuist. Het is het gebaar waarmee de dhyani-boeddha Vairochana in Japan en Korea meestal wordt afgebeeld (er zijn vijf dhyani-boeddha’s waarvan Vairochana het centrum of middelpunt is). Vairochana wordt de boeddha van de zon genoemd.

 

 

 

 

 

 

Koopje

 

Van de website van Artis: ‘In 1868 kwam er in Japan een eind aan de onderdrukking van het toen heersende shogunaat. De bevolking keerde zich tegen alles wat met de oude tradities te maken had. Er ontstond een ware beeldenstorm; overal werden boeddhistische beelden, geschriften en tempelversieringen verbrand, vernield of weggedaan. Dit maakte dat boeddhistische kunstvoorwerpen opeens makkelijk en goedkoop verkrijgbaar waren. Tot dan toe was alle uitvoer van Japanse kunstvoorwerpen verboden.’

 

Een gezagvoerder ter koopvaardij die tijdelijk in Yokohama woonde, heeft de boeddha samen met een bodhisattva, een bronzen waterbuffeltje en twee lotusvazen in 1872 naar Artis gestuurd, zijn broer was conservator van de dierentuin. Artis kocht de twee boeddhistische beelden voor 400 gulden, kreeg de vazen ten geschenke van de heer A. Wertheim en verwierf ook de waterbuffel.

 

 

 

 

 

                                                           Aanleg Japanse tuin

 

                                                        

 

                                                                                                                          Algemeen Handelsblad, 8 mei 1918

 

 

 

Aan weerzijde van de boeddha op de lotustroon staan twee 18de-eeuwse bronzen Japanse lotusvazen;

            het beeld wordt geflankeerd door twee ginkgo’s (Japanse notenbomen), geplant in 1926

 

 

 


 

Dierentuin Artis, Plantage Kerklaan, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: juli 2017

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Artis