Kumar en Saitaro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonge pantserneushoorn door Hetty Heyster, 1974

                                        Indische neushoorn

 

 

Kumar

 

Samengesteld bericht uit diverse kranten van 11-12 juli 1973 over de nieuwe aanwinst van Artis:

 

Het is bijna een halve eeuw geleden dat Artis voor het laatst een Indische of pantserneushoorn in pension had. Gisteren kwam de jonge Kumar aan uit de Westberlijnse dierentuin, waar het ruim een jaar geleden werd geboren. Indische neushoorns komen in een zeer gering aantal voor en behoren tot de bedreigde diersoorten. In zijn oorspronkelijke woongebied, Assam, Nepal en West-Bengalen, leven nog slechts 740 van zijn soortgenoten. In totaal leven ongeveer 45 dieren in gevangenschap.

 

Artis heeft vele jaren geen Indische neushoorns in zijn tuin kunnen hebben, enerzijds door geldgebrek, anderzijds doordat de accommodatie voor de dieren bijzonder slecht was. Onlangs echter konden de olifanten- en neushoornverblijven worden vergroot en van veel betere accommodatie worden voorzien.

 

 

 

 

                                                                                                                          Foto: de Waarheid, 12 juli 1973

 

Saitaro

 

In 1978 is van Kumar geen sprake meer. De kranten schreven over de aankomst van een nieuwe kostganger in Artis, de vijfjarige mannelijke Indische of pantserneushoorn Saitaro (Sai taro, Sal taro). Het dier kwam van de dierentuin in Tokio. De neushoorn kreeg gezelschap van het 28 jaar oude wijfje Nohini (Mohini). Artis hoopte dat het samenzijn van beide neushoorns voor nakomelingen zou zorgen.

 

Het Limburgs dagblad schreef: “In gevangenschap leven 58 Indische neushoorns. Zij zijn verdeeld over 26 dierentuinen, waarin zij het uitstekend doen.

 

 

 

                        Aangeboden door de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen

                      op 1 mei 1988 bij de viering van het 150-jarig bestaan van Artis.

 

 

Faroe, Farouh

 

Naast Indische neushoorns had Artis ook de uit Afrika afkomstige puntlipneushoorn of zwarte neushoorn in de collectie. In 1967 ging het mis. Het wijfje Faroe dat in 1959 als zesjarige in Artis kwam, wist uit te breken en een oppasser moest rennen voor zijn leven. Faroe overleed die nacht aan een overdosis verdovingsmiddelen. Het zevenjarig mannetje Jani bleef achter.

 

Enkele weken later arriveerde al de opvolgster van Faroe, vers uit Afrika en gekocht van een handelaar. Ze is naar haar voorgangster vernoemd, want in 1978 mocht het toen 12 jaar oude wijfje Farouh van Artis naar de dierentuin in Kuala Lumpur op bezoek bij een mannelijke soortgenoot in de hoop op kroost. Jani was dus inmiddels buiten beeld.

 

In 1988 is er sprake van nog maar één neushoorn in Artis. De naam Tarro wordt genoemd. Was het de Indische neushoorn Saitaro (Sai taro, Sal taro) die dan vijftien moet zijn geweest? Dat jaar doet de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen aan Artis het beeld van de Indische neushoorn cadeau.

 

Artis geeft aan sinds 1989 geen neushoorns meer in de collectie te hebben. Wikipedia vermeldt dat de Indische neushoorn weg moest vanwege ruimtegebrek.

 

 

 

                                                                                                               ansicht jaren 80

 

 

 

 

 

 


 

Hetty Heyster (1943)

 

www.hettyheyster.nl              Wikipedia   

 

 

 

 

                                       Heyster: “Dieren zijn mijn modellen; hun oorspronkelijkheid en vormdiversiteit zijn de

                                                                                                                           motivatie en impuls om een beeld te maken.”

 

 

 


 

Dierentuin Artis, Plantage Kerklaan, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: juli 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Artis