Wakers en wachters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drie wijsneuzen door Jos de Gruyter & Harald Thys, 2018

 

Locatie tijdens en na Beaufort 2018: strand ter hoogte van het Canadezenplein te De Panne

 

 

 

 

 

Zee Ė Kust Ė Land

 

Op het strand bij De Panne staan drie 8-10 m hoge kolommen bij elkaar, bijna alsof het ťťn pilaar betreft. Bovenop staan drie identieke emotieloze hoofden die met hun neus naar verschillende richtingen wijzen (vandaar wijsneuzen). De hoogste wijst naar zee, de middelste naar de (zuidelijke) kust en de laagste landinwaarts, of zoals ook gezegd wordt: naar Engeland, Frankrijk en BelgiŽ - Nederland wordt geen blik waardig gekeurd -. Ze fungeren zowel als wakers als wachters, beschermgeesten van de gemeente De Panne.

 

In 2013 maakte het duo een ander werk met de titel ĎDe drie wijsneuzení, het bestond uit drie gelijke maskers die op hoge staken eveneens in drie richtingen keken. De vierde richting missen de wijsneuzen, die kant wordt niet gezien of genegeerd: het toont misschien tunnelvisie, een ruime blik hebben en toch een blinde vlek.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Stenen Man

 

Dijk

 

Bij een Nederlander die het

Friese Harlingen kent, roept

dit werk sterke associaties

op met het monument ĎDe stenen maní dat daar op de

dijk staat.

 

Het dateert oorspronkelijk

uit 1576. Bovenop staan

twee hoofden Ė ieder

bedeeld met een flinke

gok - , de ene kijkt naar

de zuidelijke dijk, de ander

naar de noordelijke. De

zuil is vernieuwd in 1774,

de hoofden zijn het laatst

vervangen in 1896.

 

Er zit bijna 4,5 eeuw tussen

de twee werken ..

 

 

 

 

 

 

 


 

Jos de Gruyter & Harald Thys (1965 & 1966, BE)

 

Jos de Gruyter & Harald Thys ontmoetten elkaar in 1987 in Brussel en maken sindsdien samen installaties, videoís en performances. Het tweetal won in 2010-2011 de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst; duiding: ĎHet duo heeft een scherp oog voor het banale en het onzinnige in de wereld. Hun mens- en wereldbeeld is donker, maar tegelijkertijd is hun werk kinderlijk eenvoudig en bijzonder vrolijk.í Het tweetal zal BelgiŽ vertegenwoordigen tijdens de BiŽnnale van VenetiŽ van 2019.

 

Inspiratie vinden De Gruyter & Thys ondermeer in de glazige blikken van psychiatrische patiŽnten. De uitdrukking van hun figuren wordt vaak omschreven als emotieloos.

 

Het kunstwerk is weerbestendig. De koppen zijn identiek en vervaardigd met 3D technieken in met glasvezel versterkt polyeurethaan (waarvan bijvoorbeeld zeilboten gemaakt worden). De pijlers zijn van hetzelfde materiaal.

 

 

 

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† De stenen man, Harlingen, Nederland

 

 


 

De Panne, de gemeente heeft het werk aangekocht.

 

Beaufort 2018

 

Zesde aflevering van de triŽnnale Beaufort,

kunst langs de Belgische kust

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beaufort