Wulk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monument for a Wullok door Stief Desmet, 2018

 

Locatie tijdens en na Beaufort 2018: westelijke strekdam te Oostende

 

 

 

 

Natuurpracht

 

In de Belgische volksmond is een wulk een wullock, de zeeslak wordt er graag gegeten. Zo kwam de kunstenaar ook op het onderwerp van zijn bijdrage aan Beaufort 2018: “De inspiratie voor dit kunstwerk deed ik op tijdens een wandeling langs de kaai toen ik wulloks aan het eten was. Het deed me denken aan vroeger toen ik met mijn grootvader vanuit Oostende met de ferry naar Dover trok en een wullok-schelp gekregen had. Ik bewaarde hem thuis en probeerde zoals elk kind er de zee in te horen”.

 

“Ik wou iets teruggeven aan de zee, aan de natuur, want die heeft ons al zoveel geschonken.” Desmet gaf zichzelf de opdracht om een wulk na te maken volgens haar natuurlijke vorm. Zijn studie van de wulk past in zijn fascinatie voor de natuur als superieure ‘maker’ tegenover mens en kunstenaar. “Ik wil tonen dat we de pracht van de natuur nooit kunnen overtreffen. Daarom houd ik bijvoorbeeld de lasnaden van het brons opzettelijk zichtbaar. Het blijft een constructie.”

 

“Het kunstwerk geeft het robuuste van de zee weer. De buitenkant doet ook denken aan de ruwheid van een visser, getekend door de zee. Ik heb bewust geen beschermlaag gebruikt. Door het zand, het zout van het zeewater, zal het kunstwerk geleidelijk de kleuren van de Noordzee krijgen en dus opgaan in zijn omgeving”

 

 

 

 

                 Een klein tempeltje aan en voor de zee

 

 

Attentie

 

De kunstenaar: “Ik wil dat mensen weer oog krijgen voor de kleine mooie dingen in het leven en weer in aanraking komen met de natuur. Door dat kleine, banale schelpje waar we anders overheen stappen uit te vergroten, wil ik de aandacht daarop vestigen.”

 

De wulkenpopulatie is sterk verzwakt door de toenemende belasting door bevissing (het Verre Oosten is een grote afzetmarkt) en door vervuiling van de kustwateren. In 2006-2007 is de wulkenvisserij daarom gesloten geweest.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Stief Desmet (1973, BE)

 

www.stiefdesmet.com               

 

 

 

 

                                         jonge visdief

 

 

                                            steenlopers

 

 

                                                     wulk

 

 


 

Oostende, Westelijke strekdam; het werk is aangekocht door de gemeente

 

Beaufort 2018

 

Zesde aflevering van de triënnale Beaufort,

kunst langs de Belgische kust

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beaufort