Strandkasteel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beach castle door Jean-François Fourtou, 2018

 

Locatie tijdens en na Beaufort 2018: Maurice Lippensplein te Knokke

 

 

 

 

                                                       het stapelen van verkeersborden is een Belgische kunst

 

Cabinetotem

 

Bij een toegangsweg naar Knokke staat een toren van gestapelde badhuisjes, alsof een orkaan ze daar neergesmeten heeft. De kunstenaar heeft een fascinatie voor architectuur en richtte voor Beuafort 2018 zijn focus op de strandcabine. In elke kustgemeente van België hebben de hokjes andere gereglementeerde afmetingen en vormen. Blankenberge heeft bij de toegangswegen als welkom ook een klassieke badkar op wielen staan.

 

De stapeling bij Knokke heeft de uitstraling van een totem. Kunstenaar Fourtou zegt dat zijn werk geen nostalgie is maar eerder een speels en gelukkig gevoel met een dosis lichtheid en harmonie die in hedendaagse kunst zo weinig aanwezig is en daardoor benadrukt verdient te worden.

 

 

 

 

 

Plagiaat

 

Fourtou is beschuldigd van plagiaat door kunstenaar Gerald Muylle. Hij maakte eerder een dergelijk werk. Volgens Fourtou is het puur toeval, volgens Muylle een misdrijf. Curator Heidi Ballet: "Ik heb het werk van meneer Muylle zelf proberen op te zoeken. Eerlijk? Ik vond het nergens terug. Hoe zou een Fransman die in Marokko woont, het dan kunnen namaken... En een kunstwerk met strandcabines is nu ook niet zó ver gezocht aan de kust."

 

Stapelen in de kunst / architectuur is ook iets dat ‘in de lucht hangt’. Voor Beaufort 2012 maakte Stefan Sous het werk Sanssouci dat in Zeebrugge stond. Het was een werk met drie aaneengeklonken caravans. In Zaandam staat sinds 2010 een hotel dat gebouwd is als een stapeling Zaanse huisjes, het staat bekend als ‘fusion-architectuur. De architect werd ook beschuldigd van plagiaat, het idee zou door een andere architect in 2004 al ontwikkeld zijn. Ook in 2010 maakte Robert Therrien een stapel uitvergrote soepborden en onlangs is in Friesland een fontein van Lucy & George Orta opgeleverd dat als basis een stapeling waterdragers heeft als vaten, emmers, bakken en teilen.

 

 

 


 

Jean-François Fourtou (1964, FR)

 

www.jffourtou.com/en/work                   

 

 

 

 

 

 

 


 

Knokke-Heist; na afloop van Beaufort zal de toren vijf jaar blijven staan

 

Beaufort 2018

 

Zesde aflevering van de triënnale Beaufort,

kunst langs de Belgische kust

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beaufort