Hoorbaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I can hear it door Ivars Drulle, 2012

 

Locatie tijdens en na Beaufort 2012: strand, Zeedijk 300

 

 

 

Pre radar

 

De radar werd begin vorige eeuw uitgevonden, in 1904 werd er al patent op aangevraagd. Maar het idee bleef liggen tot de jaren dertig, toen zag men er de mogelijkheid van in naderende vliegtuigen snel waar te nemen. Tot die tijd deed men dat met behulp van het geluid. Met grote hoorns die het geluid versterkten, probeerde men vliegtuigen vroegtijdig te detecteren.

 

 

 

 

    

 

 

    

 

 

 

 

Het geluid van de zee

 

In 2002 had de kunstenaar al geëxperimenteerd met twee kegelvormige ‘oren’ waarmee het versterkte geluid van de zee en de wind te horen was. Ze waren gebouwd van houten latten. Voor Beaufort heeft hij hoorns gemaakt die doen denken aan de hoorns op de oude grammofoons, alleen werd daar aan de uitlopende kant geluisterd, ze werkten als een toeter. Een aangenaam verraste dame luistert aan een van de hoorns. Ze heeft een haardracht uit de tijd van de belle epoque, de periode waarin ook het naastliggende hotel gebouwd werd. Door de andere hoorn kan de bezoeker de zee horen ruischen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eénwording

 

Uit de toelichting van Beaufort: Het werk van Ivars Drulle bestaat veelal uit in situ installaties en miniatuurfiguurtjes met een verhalend element. Zo zoekt Drulle de twee uitersten op: enerzijds enorme installaties en sculpturen, anderzijds minuscule maquettes en miniaturen die vaak geluid voortbrengen. Hij gaat het liefst op zoek naar de specifieke eigenschappen van een plek om met zijn installaties een uniek, locatiegebonden gevoel uit te lokken, geïntegreerd in de lokale en globale cultuur.

 

Van de bezoekers verwacht hij interactie met zijn objecten – erin rondwandelen, ze aanraken, luisteren en observeren. Door interactie wordt de kijker zich bewust van de fijne trillingen van licht, geluid en beweging rondom zich, en daardoor ook hoe divers, fragiel en krachtig onze wereld is. Met I Can Hear It geeft hij de toeschouwer de kans om even uit de drukte van alledag te stappen en volledig één te worden met de natuurlijke kracht van de zee.

 

 

 

 

                            De gemeente Middelkerke kocht het werk aan

 

 

 


 

Ivars Drulle (1975, Litouwen)

 

www.ivarsdrulle.com

 

 

 

 

 

 

 


 

Middelkerke-Westende

 

Verworven na de manifestatie Beaufort 2012

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beaufort