Labyrinth & Pleasure garden # 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labyrinth and Pleasure garden # 23 door Jan Vercruysse, 2008

 

Locatie tijdens en na Beaufort 2009: IJzerpark te Knokke-Heist

 

 

 

                                        

 

 

 

 

                    

 

                                   apenverdriet

 

 

 

   

 

                                                                                              witte roos

 

Oord van stilte

 

De tuin is als een permanent kunstwerk ontworpen. De kunstenaar hoeft in tegenstelling tot een tuinarchitect, met niemand rekening te houden, hij richt de ruimte in naar eigen inzicht. In het ontwerp wordt gerefereerd aan 16e eeuwse tuinen. De hoofse ‘retoriek’ in de vorm van bassins, balustrade en rozentuin moeten uitnodigen tot onthaasting.

 

Het labyrinth dat gevormd is door 750 taxusbomen, is een oord van stilte, er is een immens lange waterpartij, bassins van arduin met stromend water, een rode rozentuin met één witte roosrank. De bezoeker kan zichzelf verliezen in de tuin. Het tuinontwerp werd aangelegd op het dak van een parkeergarage en in 2008 geopend.

 

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

 

 

                                               

 

 

 

 


 

Jan Vercruysse (1948-2018, BE)

 

Wikipedia     

 

Vercruysse werd geboren in Oostende en studeerde rechten. Hij debuteerde in de culturele wereld als dichter voor hij in 1975 de overstap maakte naar de beeldende kunsten. Hij vertegenwoordigde België op de Biënnale van Venetië in 1993 en kreeg in 2001 de Vlaamse prijs voor Beeldende Kunst. “Vercruysse staat voor kunst die uitnodigt tot reflectie en rust” zei een curator bij zijn overzichtstentoonstelling in 2009-10 en “Hij is ook een kunstenaar die zich laat inspireren door de kunstgeschiedenis. Al die referenties zijn belangrijk, maar niet dwingend. Een object of installatie is best genietbaar zonder die historische context, maar het geeft wel een meerwaarde.”

 

 

 

 

 

 

 


 

 IJzerpark, Knokke-Heist

 

Aankoop valt samen met de manifestatie Beaufort 2009

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beaufort