Searching for Utopia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Searching for Utopia door Jan Fabre, 2003

 

Locatie tijdens Beaufort 2003: op het strand, later op de Zeedijk, Nieuwpoort

Locatie sinds 2018: het Fabreplein, Dienstweg Havengeul 14, Nieuwpoort

 

 

Schildpad

 

De kunstenaar zelf op een (vrouwlijke, benadukte Fabre) schildpad op weg naar Utopia. Op de rug van een tergend trage schildpad nog een eind weg, hoewel, het gaat om een zeeschildpad die sneller is dan zijn landgenoten. De locatie aan het strand, kijkend over de zee is een integraal onderdeel van het kunstwerk (aanvankelijk stond het werk op het strand).

 

De schildpad komt vaak voor in legenden over het ontstaan van de wereld. In Azië staat de schildpad in oude mythen ook wel symbool voor de wereld, de platte onderkant van het schild is de aardkorst, de bolle bovenkant het hemelgewelf. Daarmee verenigt het dier hemel en aarde in zich. In andere verhalen is de schildpad het fundament van de wereld, draagt het de aarde.

 

 

 

 

In 2007 maakte Fabre een kunstwerk bestaande uit een weergave van de hersenen en daar bovenop zijn staande gestalte, teugels stevig in de handen. De titel van het beeld is ‘Kunstenaar probeert zijn hersenen te mennen’. Naar analogie probeert de kunstenaar met ‘Searching for Utopia’ de wereld te mennen.

 

De man is wel een ongeoefend ruiter, hij houdt de teugels verkeerd vast. Zo zal hij er niet in slagen de missies te volbrengen, de mogelijkheid tot fijne sturing ontbreekt.

 

             

 

 

 

 

 

Utopia

 

Het woord verscheen voor het eerst in het boek ‘Utopia’ van de Engelse humanist Thomas More uit 1516, waar de auteur een ideale staat beschrijft. Utopie, eutopie komt van het Griekse topos en staat voor plaats, de u staat enerzijds voor (u) niet bestaand en anderzijds voor (eu) goed. Utopie of Utopia verwijzen naar een ideale werkelijkheid of plaats die in feite niet bestaat.

 

 

 


 

Spijtig genoeg werd het kunstwerk een speelplek van kinderen en volwassenen. Het werk moest afgeschermd worden tegen klimmers. Begin 2006 werden hekken rond het werk ‘de Schildpad van Nieuwpoort’ gezet om verdere slijtage en vandalisme tegen te gaan. Vanwege de lelijke hekken staan op deze webpagina geen foto’s van het complete beeld.

 

 

 

 

                                          een sibling op de expositie ArtZuid 2011 te Amsterdam

 

 

Lijdensweg

 

 

 

 

Een kunstgieterij had onlangs nog veel werk gehad de blijvende getuigenis van de eerste Beaufort-editie in 2003 een nieuwe vernislaag te geven en gaatjes in de naden te herstellen. Binnenin was roestvorming opgetreden door vochtophoping, maar ook de buitenzijde had erg te lijden onder de acties van spelende kinderen – tot zelfs volwassenen aan toe – die het beeld als een kermisattractie zien en door er op te kruipen met de schoenen heel wat schade veroorzaken. Het beeld is echter nog maar pas volledig opgeknapt of het vertoont alweer sporen van krassen.

 

(bron: nieuwsblad.be, Nieuwpoort, 10 april 2006)

 

                             

 

(bron: website Stichting Schildpad, 4 januari 2007)

 

 

(..) Het stadsbestuur kocht het werk van Fabre destijds aan voor 325.000 euro nadat het één van de grote trekpleisters was geweest van 2003 Beaufort, de eerste grootste openluchttentoonstelling aan onze kust. Searching for Utopia blijft dus nog even op zijn vertrouwde stek op de zeedijk. Het is geen geheim dat de kunstenaar heel wat belang hecht aan de locatie. De schildpad met op zijn rug een beeltenis van Fabre kijkt uit over het strand richting zee, en dat gegeven maakt deel uit van het werk.

 

(bron: nieuwsblad.be, Nieuwpoort, 4 januari 2007)

 

 

 

               

 

 

 

 Nieuwpoort - De bekende schildpad van Jan Fabre, die in Nieuwpoort uitkijkt over strand en zee verhuist van plaats.

 Het  kunstwerk ziet te veel af van zout, zand en guur weer, en heeft elk jaar een opknapbeurt nodig. Maar de stad wil

 nog lang van  haar schildpad genieten, en heeft daarom beslist om het werk binnen te zetten. Het zal een plaats

 krijgen in de nieuwe  toeristische dienst. De nieuwbouw moet nog worden opgetrokken, en zal pas over een jaar of

 vier af zijn. In afwachting blijft de schildpad op de zeedijk staan. Kunstenaar Jan Fabre is niet gelukkig met het voor-

 nemen van de stad om het werk daar weg te  halen.

 

 (bron: krant van west-vlaanderen)

 

 

 

Distopia

 

In 2013 is het werk van de Zeedijk verwijderd. Na een jarenlange restauratie waarbij het beeld voor de weerbestendigheid onder meer een laag bladgoud kreeg, werd het juli 2018 onthuld op zijn nieuwe stek, het nieuwe Fabreplein ter hoogte van het cultureel centrum Ysara. Het heeft nu flatgebouwen rondom. Ruim een maand na de onthulling was het alweer beschadigd door vandalen.

 

 

 


 

Jan Fabre (1958. B)

 

Wikipedia

 

 

                            

 

                                                  Foto’s: 2006

 

 

 


 

Nieuwpoort

 

Verworven na de manifestatie Beaufort 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Beaufort