Plundering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saqueando nuestra histora door Brigada Ramona Parra, 2009

 

Locatie tijdens en na Beaufort 2009: Tunnel ter hoogte van het Zeepreventorium, Koninklijke Baan 5 te De Haan

 

 

Plundering van onze geschiedenis

 

Het Zeepreventorium in De Haan is een revalidatie centrum voor o.a. chronisch zieke kinderen. Van het centrum loopt een tunnel onder de duinen door naar het strand. De tunnen is beschilderd door het schilderscollectief in samenwerking met de kinderen. De titel staat vertaald voor ‘Plundering van onze geschiedenis’. Het brengt een verhaal over vissers, boeren en mijnwerkers, over opstand en onderdrukking, over moeders met kinderen.

 

 

 

                                       

 

 

 

                     

 

 

 

                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Brigada Ramona Parra  (Chili)

 

 

Politiek muralisme

 

Brigada Ramona Parra (BRP.) is een Chileens kunstenaars-collectief dat haar ideologie tot uiting brengt aan de hand van muurschilderingen. De geschiedenis van het collectief begint in 1940 als tijdens een demonstratie in Santiago de jonge betoogster Ramona Parra wordt doodgeschoten. Zij wordt daarmee martelaar, het symbool van onderdrukking in Chili. Haar naam wordt trots gedragen door een artistieke beweging en deze ‘brigade’ schilderde Santiago vol met protestkunst, pleitend voor de verwezelijking van de mensenrechten.

 

Nu, begin 21e eeuw, reizen de kunstenaars van de brigade de wereld over. De huidige schilderingen staan meestal in het kader van de groeiende globalisering en zijn een protest tegen de overheersing van het kapitalisme.

 

 

                      Een voorstudie van de totale muurschildering

 

 

 

 

 

 

 


 

De Haan

 

Verworven na de manifestatie Beaufort 2009

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beaufort