Zwerver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanderer door Melita Couta, 2012

 

Locatie tijdens Beaufort 2012: strand St-André, Oostduinkerke / Koksijde

Locatie nadien: Hoek van de Westdiephelling, Albert I laan, Oostduinkerke / Koksijde

 

 

 

 

                                                           

 

Faun

 

Uit de informatie van Beaufort: Een faun met een gouden hoorn staart naar de zee met geheven hoofd en open mond. De faun, een oud-Grieks mythologisch figuur, verbindt zich met de locatie aan het strand van Koksijde door overeenkomsten met oude gebruiken en het bijgeloof van de vissers. Hij staart naar de oneindige zee, symbool voor het eeuwige verwijlen, het verlangen. Met zijn open mond blaast hij mee met de wind en drinkt hij de regen.

 

 

 

                                       

 

 

Mythologie

 

De figuur draagt een kromme hoorn, geen rechte zoals de eenhoorn. Faunus was de god van bos, weide en veld. De eenhoornige figuur heeft de kunstenares al eerder (2009) gebruikt in een werk, ze noemt hem daar ‘I Land / Faun’. De hoorn verwijst hier ook naar de hoorn van overvloed, de gouden bekleding verwijst naar het Sint-Elmsvuur. De zeelieden interpreteerden vroeger het vuur dat verscheen op uitstekende delen zoals de boegspriet, als een teken dat hun gebeden verhoord waren. Als het vuur verscheen (een puntontlading van grote ladingsverschillen), ging de storm liggen. De man heeft zijn mond open, een verwijzing naar Aeolus god van de wind.

 

Beschermfaun

 

De Wanderer is beschermheer van de vissers. Hij brengt geluk en voorspoed (de hoorn, de gouden vissen) en biedt bescherming tegen watergeesten en andere spookachtigen. In Koksijde is dat vooral de Nekker, een watergeest die ijselijk kan schreeuwen (nekkeren = lelijk schreeuwen).

 

 

 

 

 

 


 

Melita Couta (1974, Cyprus)

 

Geboren op het Griekse deel van Cyprus, opgeleid in Londen.

 

www.melitacouta.com

 

 

 

 

 

 


 

Koksijde- Oostduinkerke

 

Verworven na de manifestatie Beaufort 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beaufort