Stadswandelpark

 

Eindhoven

 

 

 

 

 

 

 

Wandel- en beeldenpark

 

In 1879 had de Amsterdamse koopman Berard Hermann Anton Sinkel een villa met grote tuin in Eindhoven gekocht en hij breidde zijn bezit uit door er nog een aantal naastliggende percelen aan toe te voegen. Op de gronden liet hij door een tuinarchitect een park aanleggen, en dit park is het begin geweest van het Stadswandelpark. Toen de gemeente het in 1916 kocht, was het eigenlijk bestemd voor woningbouw, maar in 1921 werd het toch ingericht als openbaar park.

 

De stad Eindhoven bestond in 1982 750 jaar en dat werd ondermeer gevierd met de inrichting van een beeldenexpositie in het Stadswandelpark. Na de tentoonstelling bleven een aantal kunstwerken staan en in de loop der tijd werden anderen toegevoegd. Het wandelpark is uitgegroeid tot een beeldenpark.

 

 

 

 

                                

 

                                        Ansichtkaart ‘Beelden in het Stadswandelpark Eindhoven. 26 juni- 4 oktober 1982’

 

margot zanstra, dubbel x

arie berkulin, vlaggen

jan de baat, ontmoeting

chris de bueger, een klein obstakel voor eindhoven

 

 

Van figuratief tot abstract

 

De Telegraaf berichtte in juli 1982 over de expositie: “Bekende figuratieve beeldhouwers als Nic Jonk, Guus Hellegers en Eja Siepman van den Berg zijn met werk vertegenwoordigd op de beeldententoonstelling in het Stadswandelpark in Eindhoven (tot 4 oktober), die ter gelegenheid van ‘t 750-jarig bestaan van de stad werd georganiseerd met de opzet tot een permanente beeldentuin te komen. Het is de bedoeling, dat de leden van het burgerijcomité “Vrienden van die Stadt Eindhoven” beelden uitkiezen en deze vervolgens de stad aanbieden. Ook op deze door de Kunststichting georganiseerde tentoonstelling variëren de beelden van figuratief tot abstract. In de laatste sector trekken onder andere de werken van Cyril Lixenberg de aandacht.”

 

In totaal waren er 37 beelden van 27 beeldhouwers. Dertien beelden bleven staan waarvan er anno 2013 nog tien resteren: de abstracte werken van Margot Zanstra, Jan de Baat, Jan Goossen, Arie Berkulin, Wim Roose en Dik Box, en de figuratieve beelden van Nic Jonk,  Fioen Blaisse en Guus Hellegers (2 werken).

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Stadswandelpark Eindhoven