Evenwicht en Dualiteit 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evenwicht en Dualiteit  van Henk Oddens, 1982

 

Iepenhout, geplaatst in 1982

 

Oorspronkelijk stonden er drie beelden, zodanig ten opzichte van elkaar geplaatst dat er zowel een binnenruimte als een buitenruimte ontstond. Het derde beeld heette ‘In zich bewegend’ en is in 1998 verwijderd na verval.

 

 

 

Laatste beeld van Henk Oddens geveld

 

Door onze correspondent GEERT VAN ELTEN

 

EINDHOVEN - Het kunstwerk was oorspronkelijk bedoeld voor slechts drie maanden, want zolang duurde de tentoonstelling in het Eindhovense Stadswandelpark in 1982. Maar de beeldengroep ‘In zich bewegend - Dualiteit - Evenwicht  van Henk Oddens won de publieksprijs, waarna de gemeente het aankocht. Samen met enkele andere kunstwerken bleef het staan. De drie forse boomstammen van iepenhout zijn nooit goed geconserveerd en stonden bloot aan weer en wind. Oddens had wel aan de gemeente gevraagd om ze te beschermen, maar dat zou niet meer gekund hebben omdat de kunstenaar er zelf al een middel op had aangebracht.

 

‘Onzin’, laat Eindhovenaar Oddens (64) telefonisch vanaf zijn vakantieadres weten. ‘Sinds in 1998 de eerste van de drie was omgevallen, ben ik niet meer in het park geweest. Ik kon de teloorgang niet meer aanzien.’ Nummer twee verdween enige tijd later en vorige week is ook de laatste geveld.

 

Jack van Hoek had het opgemerkt. Van Hoek, zelf beeldend kunstenaar en spraakmakend Eindhovens dichter: ‘Ik reed vrijdagavond door de Le Sage ten Broeklaan langs het Stadswandelpark en zag dat er iets veranderd was. Ik ging kijken en zag het beeld op de grond liggen. Jammer, want het stond daar wel mooi, naast de treurbeuk. Dood hout naast levend hout. Dood en leven horen immers bij elkaar. Maar ja, alles is vergankelijk. Zo bezien is het ook wel weer mooi.

 

‘Opruimen maar’, zegt Oddens op de vraag wat er nu moet gebeuren. Of hij zijn zin krijgt, is nog niet duidelijk. Wim Berkvens is bij de gemeente verantwoordelijk voor het beheer van het openbaar kunstbezit. Woensdag is hij terug van vakantie.

 

Eindhovens Dagblad 26-3-2006

Vermoedelijk is de datum (maart) niet juist en speelt dit in de zomer vab 2006. April 2006 stond het kunstwerk nog overeind.

 

 

 

 

 

 

 


 

Henk Oddens (1942)

 

“Beeldhouwen begint voor mij daar waar ik het niet weet”

 

www.henkoddens.nl

 

 

 


 

Stadswandelpark, Eindhoven

 

Foto’s: april 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Stadswandelpark Eindhoven