Levende rots

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Living Rock door Peter van den Berk, 1988

 

 

Het oorspronkelijke zelf

 

De complete titel van het kunstwerk luidt: ‘The living rock is man’s primordial self’. Googlen op deze exacte zin levert maar één hit, de uitspraak staat bij een beschrijving van de symbolische betekenis van een rots of steen. De beschrijving is te vinden op de site Hyperbase die via regressie-therapie verkregen informatie bijeenbrengt over ontvoeringen door aliens.

 

                                  Rock as a symbol represents permanence, stability, rigidity, solidity, firmness, reliability.

                                  A rock can also mean coldness and hardness. The living rock is man's primordial self.

 

 

Van den Berk over het kunstwerk: “Aan het beeld ligt ten grondslag het gevoel dat je net van de grond kunt komen. Het blijft echter een onderneming met risico’s. Het zijn de grenzen die je opzoekt en waarop je balanceert.”

 

 

 

 

                                                                                                             de bronzen top is gestolen

 

 

Bronzen kunstwerk uit Stadwandelpark gestolen

 

Dichtbij.nl  |   17 juni 2013   |  

 

EINDHOVEN - Het kunstwerk The Living Rock in het Stadswandelpark moet het voorlopig stellen zonder bronzen punt. De Eindhovense kunstenaar Peter van den Berk is de maker. “Ik ga ervan uit dat het gestolen is en ben nu contact aan het zoeken met de gemeente over wat ze met de situatie gaan doen.” Van den Berk weet dat een aantal bronzen beelden weer zijn hersteld.

 

Het kunstwerk bestaat uit een spits toelopend deel van hout, waarvan de punt van het beeld uit brons bestaat. Het is onbekend sinds wanneer de punt verdwenen is. Op de foto bij dit artikel is te zien hoe het beeld er origineel uitziet.

 

Van den Berk is afgelopen weekend naar het park gegaan om foto’s te maken van zijn creatie. Volgens hem zijn kunstwerken in sommige gemeentes beveiligd. Het bedrijf Kunstwacht heeft daar bijvoorbeeld een systeem voor.

 

Foto: Wiki-commons

 

 

Update 1: Het brons is gestolen. Er is aangifte gedaan, de gegevens worden landelijk bij de politie in een systeem gezet. Het is ook doorgegeven aan de verzekering. Wanneer er uitgekeerd wordt zal de kunstenaar benaderd worden en bekijken we in overleg of een replica van het kunstwerk kan worden gemaakt.

 

Update 2: Woordvoerder van de wethouder (Kunst) voegt het volgende toe: "Het geld wordt sowieso uitgekeerd. Wanneer dat binnen is repareren we het beeld. Een aantal beelden - waaronder een aantal wat nieuwere - zijn uitgerust met beveiliging." Hoe die beveiliging werkt is overigens geheim, om de dieven niet op ideeën te brengen.

 

 

 

 

 

Tóch geen restauratie The Living Rock Stadswandelpark

 

Dichtbij.nl  |   21 oktober 2013   |  

 

EINDHOVEN - Het kunstwerk The Living Rock dat werd vernield in het Stadswandelpark zal niet worden gerestaureerd. Dat maakte de gemeente bekend. Wel is de kunstenaar Peter van den Berk bereid gevonden een nieuw kunstwerk te maken. Dit zal in de nieuwe Bloemenbuurt-Zuid neergezet worden.

 

De reden dat het huidige kunstwerk niet gemaakt wordt van het uitgekeerde verzekeringsgeld is zowel triest als logisch: de kunstenaar heeft aangegeven geen goede mogelijkheid te vinden om het zó te bevestigen dat het niet weer gestolen wordt. Van den Berk zegt zeker geïnteresseerd te zijn in het maken van een nieuw kunstwerk.

 

Hij bevestigt dat het moeilijk is het brons te beveiligen tegen diefstal. “Wanneer het op een gewone sokkel staat kun je het verankeren en zorgen dat bijvoorbeeld slijptollen vastlopen.” Dat is dus geen optie. Een alarm zou ook mogelijk zijn. “Maar ja, in een park heeft dat denk ik ook weinig zin.”

 

 

 


 

Peter van den Berk (1952)

www.petervandenberk.nl

 

 

 

 

 

 


 

Stadswandelpark, Eindhoven

 

Foto’s: november 2013

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Stadswandelpark Eindhoven