Ontmoeting 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontmoeting  van Jan de Baat, 1982

 

 

Autonoom beeld

 

De Baat: “Ontmoeting is een beeld zonder opdracht, een autonoom beeld. Het is een ontmoeting tussen twee bewegingen die een band aangaan.”  “Ontmoeting verbeeldt de coalitie van twee onderscheiden individuen, delen. Vanuit een gemeenschappelijke stam zoekt ieder zijn eigen vorm tot een samengaan in harmonie wordt bereikt.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Jan de Baat (1921-2010)

 

Wikipedia

 

De Baat is autodidact en hij laat zich in de beginjaren beïnvloeden door Marini, Moore en Zadkine. In 1955 krijgt hij zijn eerste monumentale opdracht, tientallen volgen. In opdracht van de stad Groningen maakt hij het Peerd van Ome Loeks, het is een beeldbepaler geworden. Tot de jaren zestig is zijn werk naturalistisch daarna stapt hij vrij abrupt over op het abstract expressionisme. In Amsterdam staat het beeld ‘Amsterdam dankt zijn Canadezen’ een zwierige wimpel.

 

de Baat: “Na het werken in steen is roestvrij staal (RVS) mijn favoriete materiaal geworden. Afgezien van de houdbaarheid past het zich door spiegeling uitstekend aan bij de omgeving. Daarnaast is de stugheid een uitdaging om het materiaal mijn persoonlijke vormwil op te leggen. “

 

 

 

                                      

 

 

 

Beeldhouwer Jan de Baat (89) overleden

 

ANP, 10 mei 2010

 

Beeldhouwer Jan de Baat is dinsdag 4 mei op 89-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt.

 

Zijn bekendste kunstwerken zijn het betonnen beeld Peerd van Ome Loeks dat sinds 1959 op het Stationsplein in Groningen staat en het bevrijdingsmonument Amsterdam dankt zijn Canadezen. Dit acht meter hoge bevrijdingsmonument werd in 1980 aan de Amsterdamse Apollolaan onthuld. De massief stalen wimpel lijkt te wapperen in de wind.

 

Jan de Baat begon kort na de Tweede Wereldoorlog met beeldhouwen en werd eind jaren tachtig hoofddocent beeldhouwen aan de Rietveld Academie. Er zijn in Nederland meer dan veertig monumentale werken van zijn hand in de openbare ruimte te bezichtigen.

 

 

 


 

Stadswandelpark, Eindhoven

 

Foto’s: april 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Stadswandelpark Eindhoven